PRÁCE 🧰

Kde se smíte koupat bez plavek a kde naopak ne?

21. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Koupání bez plavek, případně trávení celé dovolené bez kousku oblečení, má spoustu zastánců. Bohužel není možné jen tak se libovolně svlékat kdekoliv, takže každá země má pro toto svá pravidla. Podívali jsme se na ty, kam se jezdí na dovolenou nejčastěji.

Nudismus a naturismus v blízkých dovolenkových destinacích

Nudismus a naturismus

K nahotě se váží dva pojmy, a to nudismus a naturismus, mezi nimi je samozřejmě určitý rozdíl. Nudismus je chápán spíše jako nahota na pláži, tedy při plavání a opalování se. Naturismus je oproti tomu spíše životní styl, kdy se oblečení odhazuje klidně na celý den a naturisté tak tráví třeba i celou dovolenou nazí.

Nudismus a naturismus v Chorvatsku

Chorvaté tolerují u žen koupání bez vrchního dílu plavek v podstatě na jakékoliv veřejné pláži. Pakliže se chcete svléknout celí, můžete tak učinit na celé řadě míst. Namátkou lze jmenovat třeba pláž na ostrově Veli Brijun nebo třeba pláž Sahara na Rabu. Naturisté si mohou dopřát dovolenou v krásném a známém kempu Kovačine, kde je i naturistická část. Podobných naturistům přívětivých kempů je celá řada – Baldarin, Bunculuka, Koversada, Solaris, Ulika, Valata, Kanegra, Konobe, Sovinje a další.

Nudismus a naturismus v Itálii

Koupání nahoře bez je běžnější spíše na severu, na konzervativním jihu není zcela běžné a v každé oblasti mohou platit jiná pravidla. Obecně však doporučujeme na veřejných plážích vršek plavek neodkládat. Pro naturisty jsou zde rezorty a není jich popravdě úplně málo, naopak si lze vybrat ze solidního množství. Namátkou jmenujme Suncave Gardens, případně na úplném jihu Grottamiranda.

Náš tip: Ať už se počítáte mezi zastánce nudismu nebo ne, nezapomeňte si před cestou sjednat cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Srovnání nabídek za vás obstará spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění, která vám navíc pomůže ušetřit čas i nemalý finanční obnos.

  Nejlepší nabídky cestovního pojištění

Nudismus a naturismus v Polsku

Katolické a silně konzervativní Polsko se v poslední době politicky spíš uzavírá liberálnějšímu přístupu, a tedy i nahotě na veřejnosti. Dost velký rozdíl je v přístupu generací, kdy ta mladší patrně pohoršena nebude, starší lidé na vás možná i zavolají policii. Odkládat horní díl plavek na veřejných plážích nedoporučujeme, některým by mohl vadit i dokonce jenom jejich příliš odvážný střih, který toho moc nezakrývá.

Kde naopak můžete plavky bez obav odhodit, a to i spodní díl, jsou vyhrazená místa a pláže. Těch je na pobřeží celá řada, například Lubiewo, Grzybowo, případně velmi známá pláž Chałupy.

Základní pravidla pro nudistické pláže

  • Jakkoliv může znít nahota uvolněně, i zde platí jisté regule. Předně je dobré respektovat, že na nudistické pláži nebo v naturistickém kempu se očekává nahota od všech. Pakliže tam tedy zavítáte, měli byste se zbavit oblečení.
  • Pakliže byste chtěli fotit, i třeba jenom západ Slunce nebo estetickou kompozici mušlí, nedělejte to. Focení je z logických důvodů na těchto místech zakázáno a ve chvíli, kdy vytáhnete fotoaparát, můžete se setkat i s velmi ostrou reakcí ostatních. Opatrně i s mobilním telefonem.
  • Jakékoliv sexuální aktivity si nechejte do soukromí. To, že jsou všichni nahatí neznamená, že si můžete dělat, co chcete. Většina naturistů a nudistů nespojuje absenci oblečení s erotikou, u řady z nich to má spíš praktické důvody.
  • Nudistické pláže mají trochu jiná pravidla i stran dohledu. Máme tím na mysli zejména absenci plavčíků, ale zde se to bude místo od místa samozřejmě lišit. Pokud je pláž bez dohledu, počítejte s tím a buďte o to více opatrní při plavání.

Vyhledáváte nudistické pláže, nebo dáváte přednost koupání v plavkách?

Mohlo by se hodit: Chcete vyrazit na zahraniční pláže se svým autem, ale obáváte se rizik, která se na cestě mohou vyskytnout (porucha, vandalismus, krádež apod.)?  Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít poklidnou dovolenou. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: travelguide, nudism.cr.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články