PRÁCE 🧰

Nová Škoda Octavia a její konkurence

10. 2. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Škoda

Možná se vám nová Octavia líbí, možná naopak ne a koukáte směrem k vozům, které jí mohou konkurovat. Které to jsou? A v čem jsou lepší a kde naopak ztrácejí?

Články na téma Škoda Octavia 4. generace:

  1. Ceník nové Škody Octavia
  2. Rozměry nové Škody Octavia Combi
  3. Nová Škoda Octavia a její konkurence - právě čtete
  4. Octavia Liftback nebo Combi?

Škoda Octavia třetí generace

Škoda Octavia

Nejbližším konkurentem je překvapivě... Octavia. Ano, o generaci starší vůz se pořád neztratí, ačkoliv "čtyřka" je už v mnoha směrech o parník jinde. Pakliže se ale smíříte s poněkud rozporuplným designem předních světel, dostanete léty prověřené auto, u kterého už jsou všechny mouchy a mušky vychytané. Navíc ji v tuhle chvíli pořídíte i o zhruba sto tisíc levněji. Za své peníze dostanete o trochu stísněnější interiér, o vlas menší, ale stále nadprůměrně velký kufr, ale hlavně si můžete vybrat z mnohem širší palety motorizací. RS a Scout verzi nepočítaje. Oželíte-li trochu luxusu, virtuální kokpit a podobné vychytávky, dostanete poctivé auto, které při správné péči bude sloužit hodně dlouho.

Hyundai i30 kombi

Hyundai i30 kombi

Tady možná trochu kopneme do vosího hnízda, protože Huyndai svého času vedl hodně agresivní kampaň namířenou právě proti Škodě. Co si budeme povídat, nebylo to tehdy od Korejců zrovna fér. Tuhle podpásovku ale odvál čas a nutno říct, že z nemastných neslaných vozů se staly spolehlivé držáky s vysokou užitnou hodnotou. Na novou Octavii Hyundai i30 nemá, základ ale koupíte levněji, cenovka začíná na bez desetikoruny 320 tisících. Když se podíváme na výbavu, tak tou korejský výrobce konkurovat nemůže, prostorností také ne, ale kupte si Octavii za půl milionu - dostanete "lepší základ". V Hyundai vám za tuhle cenu snesou modré z nebe.

Volkswagen Golf Variant

Volkswagen Golf Variant

Nový Golf je sice zatím dostupný jen jako hatchback, ale přináší hodně podobnou techniku. Design je trochu unylý, subjektivně má v tomto směru Octavia navrch. Cenově to bude srovnatelné, ačkoliv Volkswagen bývá obvykle o kousek dražší, protože v rámci koncernu stojí o stupínek výše než Škoda. Zde budou ale asi rozhodovat spíše sympatie ke značce. S Octavií ale pravděpodobně dostane lepší poměr kvalita/cena.

Fiat Tipo kombi

Spokojíte se s menším vozem? Octavia je na vás zbytečně velká? Podívejte se k Fiatu! Tipo s žádným z prodávaných motorů nenabídne kdovíjakou dynamiku, ale atmosféricky plněných motorů už dnes moc není, což mu hraje do karet. Navíc už v základu ho dostanete s šestikvaltem. Špatnou volbou nemusí být ani s dieselovým pohonem pomocí 1.6 MultiJet. Uvnitř ale očekávejte o dost nižší level zpracování, než u Octavie. Tady se hraje přeci jenom na cenu. Ta začíná v případě hatchbacku na 325 900 korunách, u kombíku je to 355 900 korun.

Mazda 6 Wagon

Mazda 6 Wagon

522 litrů je pořád solidní hodnota. A přesně tolik se vejde do dlouhé Mazdy 6. Oproti Octavii je to naprosto odlišně pojatý vůz, který můžete mít s jedním benzínovým a jedním naftovým motorem. Problémy s korozí Mazda aktivně řešila a nejnovější generace už se tak nemá tendence rozpadat po pár letech provozu. Ve své třídě také vůz nabízí silně nadprůměrné jízdní vlastnosti, který je navíc vyhlášený i svojí životností. Počítejte ale s tím, že za základ dáte přes tři čtvrtě milionu korun.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články