PRÁCE 🧰

Nio ET7 jde po Tesle. Čínský elektromobil ujede přes 1 000 kilometrů na jedno nabití

11. 1. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Mezi elektromobily stále ještě kralující Tesla dostane nového konkurenta. Zatím relativně neznámá automobilka Nio představila prémiový sedan, který míří proti Modelu S.

Nio ET7

Už od pohledu se bude jednat o luxusní vůz. Z několika detailů je však patrná inspirace konkurencí. Na palubě by mělo být maximální pohodlí, a to i díky vzduchovému podvozku. O pohon se bude starat dvojice elektromotorů. Na přední nápravě bude slabší se výkonem 180 kW, na zadní výkonnější, který poskytne 300 kW. Celkový výkon 480 kW by pak měl stačit na zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,9 sekundy.

Nio ET7

To nejzajímavější je ale na ET7 baterie. Ta má údajně kapacitu 150 kWh, což je extrémně vysoká hodnota. Dojezd by tak měl překročit 1 000 kilometrů na jedno nabití dle normy NEDC. Využít ale půjde i BaaS (Battery as a service), což znamená, že akumulátor půjde rychle vyměnit na speciálních stanicích a nebude tak nutné trávit čas nabíjením.

Nio ET7

Přítomná má být i variace na Autopilot od Tesly. Jmenuje se Nio Pilot 2.0 a fungovat bude formou předplatného za v přepočtu zhruba 2 200 korun. Samořízení má zvládat třeba již zmíněnou výměnu baterie bez zásahu řidiče, což zní hodně zajímavě.

U vrcholné verze s obří baterií zatím cenovku neznáme, ale základní varianta se 70kWh akumulátorem vyjde na zhruba 1,5 milionu korun, 100kWh pak na 1,7 milionu.

Zdroj médií: Nio.

Podobné články