PRÁCE 🧰

Nejčastější bodované dopravní přestupky v České republice

26. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Bodový systém byl v České republice zaveden 1. července 2006 a od té doby pomáhá monitorovat řidiče, kteří se na silnicích opakovaně dopouští přestupků a trestných činů. Dnes se podíváme na tři nejčastější přestupky v dopravě.

Nejčastější bodované přestupky

Nejčastější bodované přestupky

První tři příčky v rámci bodovaných přestupků drží:

  • překročení povolené rychlosti v obci o více než 5 km/h a méně než 20 km/h, případně více než 10 km/h a méně než 30 km/h mimo obec,
  • jízda bez použití bezpečnostních pásů a
  • držení mobilního telefonu nebo jiného záznamového zařízení v ruce za jízdy.

1. Překročení povolené rychlosti

Vůbec nejčastějším přestupkem v silniční dopravě je překročení povolené rychlosti. Za to si můžete vysloužit 2 body a blokovou pokutu do 1 000 Kč.  

Jedním z důvodů, proč může být právě tento přestupek na prvním místě, je to, že měřit rychlost spadá do kompetencí jak dopravní policie, tak i městské nebo obecní policie. V pořadí druhý jmenovaný útvar má pro chytání hříšníků i finanční motivaci. Udělené pokuty jdou totiž do obecní pokladny a propisují se i do osobního hodnocení jednotlivých policistů. Překročení povolené rychlosti je také možné řidičům jasně dokázat.

2. Jízda bez použití bezpečnostních pásů

Na druhém místě se v rámci přestupků v silniční dopravě umístila jízda bez použití bezpečnostních pásů. Pokud vás v této situaci přistihne policejní hlídka, můžete si vykoledovat 3 body a blokovou pokutu až 2 000 Kč.

Na úvod je třeba říct, že připoutání bezpečnostním pásem není povinné pouze v případě, že couváte a zapnutý pás by vám bránil v dobrém rozhledu nebo pokud máte potvrzení od lékaře, že ze zdravotních důvodů bezpečnostní pás nesmíte použít. Takové potvrzení ale musíte mít neustále při sobě. Dostatečným důvodem pro nepřipoutání se rozhodně není to, že jedete pouze na krátkou vzdálenost. To platí samozřejmě i pro řidiče kurýrních služeb, kteří ale při popojíždění mezi jednotlivými doručovacími místy pás nezapínají. Z toho důvodu patří k nejčastěji přistiženým řidičům.

3. Držení telefonu za volantem

Bronzovou příčku drží manipulace s telefonem nebo jiným záznamovým zařízením za jízdy. Za tu dostanete 2 body a pokutu až 1 000 Kč.

Tento přestupek patří k jedněm z nejnebezpečnějších, protože displej mobilního telefonu dokáže dokonale odpoutat pozornost řidiče od toho, co se děje na silnici. Zároveň je ale také jedním z těch přestupků, které je těžké řidiči dokázat. Pokud policie nepořídí průkaznou fotku, je to slovo proti slovu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články