PRÁCE 🧰

Last call - Poslední Dodge Charger na fosilní paliva opustil linku

29. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Dodge

Dodge Charger i Challenger se těšily velké oblibě po celém světě. Tyto vozy byly symbolem síly, stylu a americké kultury. Poslední Challenger byl však právě vyroben. Je to smutný den pro všechny fanoušky spalovacích motorů.

Last call - Poslední Dodge Charger na fosilní paliva opustil linku

Výroba byla ukončena přesně 22. prosince. Poledním vozem ze edice „Last call“ byl Dodge Challenger SRT Demon 170 v černé barvě Pitch Black. Jedná se o poslední muscle car značky Dodge, poháněný benzínovým motorem V8. Jeho 6,2litrový motor s kompresorem nabízí při natankování etanolu E85 nejvyšší výkon 1 039 koní a točivý moment 1 280 Nm. Toto monstrum zrychlí z 0 na 96 km/h za pouhých 1,66 sekundy. Aby se s tímto výkonem dokázalo vypořádat, je vybaveno speciálním podvozkem a brzdami.

Dodge Challenger a jeho historie

Dodge Challenger, inspirovaný legendárním modelem ze 70. let, se na silnicích prohání už od roku 2008. Během své více než 15leté existence se stal ikonou a pravidelným účastníkem filmů, srazů automobilových nadšenců a hrdí majitelé je velmi rádi představují mladším generacím.

Ostatní americká monstra už svůj křížek dávno dostala

Dodge Charger a Chrysler 300, dva ikonické americké vozy, se naposledy vyrobily v lednu roku 2023. Poslední Charger byl model Scat Pack Widebody v barvě Destroyer Gray, zatímco poslední Chrysler 300 s motorem Hemi byl model 300C v barvě Velvet Red. Oba vozy byly vybaveny výkonnými motory V8 a nabízely jedinečný styl a pohodlí.

Konec výroby těchto vozů je smutným dnem pro všechny fanoušky amerických automobilů. Charger a 300 byly součástí americké kultury po mnoho desetiletí. Charger však svou výrobu možná neukončí, ale nástupcem bude čistě elektrický Charger Daytona SRT (zatím jako koncept), který by měl být představen během tohoto roku.

Ačkoliv éra Dodge Chargeru s motorem Hemi V8 končí, zdá se, že se legendární jméno na silnicích ještě na dlouhou dobu neztratí.

Ještě v říjnu minulého roku unikly informace o tom, že příští generace Dodge Chargeru bude osazena novým motorem Hurricane Straight-Six. Tento pokročilý šestiválec nabídne mimořádný výkon a točivý moment, přičemž zároveň splňuje přísné emisní normy.

Přechod na elektromobilitu je pro Dodge zásadní krok a je jím také reakcí na rostoucí poptávku po ekologičtějších vozech. Nový Charger bude tišší a šetrnější k životnímu prostředí, ale neztratí nic ze svého charakteristického vzhledu a „sportovního jízdního projevu“. Dodge Charger se tak stává dalším z mnoha vozů, které se přidávají k elektro-vlně. Je to krok, který může značku posunout na další úroveň a přitáhnout pozornost nové generace zákazníků, kteří chtějí výkonný a stylový vůz bez toho, aby museli obětovat životní prostředí.

Zdroj info: X.
Zdroj médií: X, Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články