PRÁCE 🧰

Kupte si ojeté auto levněji, než ho pořídil první majitel! Seznam modelů s nejprudším poklesem ceny

3. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Luxusní sedany s nejmodernějšími technologiemi a komfortem paradoxně ztrácejí na ceně velmi rychle. Kupující ojetých aut nejsou ochotni zaplatit za nadstandardní výbavu tolik, co v novém autě. Jaká auta patří mezí „nejznámější propadáky“?

Automobily v propadu: Seznam modelů, které ztrácejí na hodnotě nejrychleji!

Mezi ojetými vozy s nejprudším poklesem ceny figurují především luxusní sedany. Takové automobily s nejmodernějšími technologiemi a vysokým komfortem, často čelí paradoxnímu osudu. Při koupi si bohatí kupci připlatí za bohatou výbavu, avšak při prodeji se tato nadstandardní výbava do ceny nepromítne. Proč?

V praxi to znamená, že luxusní sedan s bohatou výbavou ztratí při prodeji značnou část své hodnoty. Kupující jednoduše nejsou ochotni zaplatit tolik za ojeté auto, i když je nabité funkcemi, které by v novém modelu znamenaly značný příplatek. Protože kdyby byli tak bohatí, koupili by si rovnou nové auto a ne „ojetinu“.

Výsledkem je, že luxusní sedany s bohatou výbavou se po pár letech stávají "prodejním trnem v oku" pro své majitele. Na jedné straně tu je komfortní a nabitý vůz, na straně druhé jeho cena, která se při prodeji propadne o desítky procent. Mezi nejznámější propadáky patří například tyto vozy.

Maserati Ghibli

Maserati Ghibli, luxusní sedan italské automobilky, je známý svým elegantním designem, výkonným motorem a komfortní jízdou. Bohužel tato elegance a síla má i svou daň, a to jak po stránce pořízení, tak i prodeje. Ghibli totiž patří mezi auta, která poměrně rychle ztrácejí na hodnotě.

Automobily v propadu: Seznam modelů, které ztrácejí na hodnotě nejrychleji!

7. řada BMW

Nenávratný pokles ceny trápí také luxusní sedany od BMW, nejvíce 7. řada. Příkladem může být model z roku 2015, který se na trhu ojetých vozů prodává za cenu okolo 25 000 eur (asi nějakých 650 tisíc korun), ačkoliv jeho počáteční cena atakovala hranici 100 000 eur (více jak 2,5 milionu korun).

Automobily v propadu: Seznam modelů, které ztrácejí na hodnotě nejrychleji!

Mercedes S-Class

Podobný osud jako BMW 7 potkává i luxusní sedan Mercedes-Benz S-Klasse. Mercedes S-Třída, známá také jako Sonderklasse (z němčiny „zvláštní třída“) je vlajkovou lodí Mercedesu. Stejně jako u všech aut i hodnota Mercedesu S-Class klesá s přibývajícím věkem a nájezdem kilometrů. Čím je auto starší a má najeto více kilometrů, tím méně bude stát.

Automobily v propadu: Seznam modelů, které ztrácejí na hodnotě nejrychleji!

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články