PRÁCE 🧰

Kupní smlouva na motorku a jiná vozidla

11. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Pokud plánujete koupit nebo prodat motorku či jiné motorové vozidlo, bez pořádné kupní smlouvy se neobejdete. Bude pro vás i pro druhou stranu zárukou, že nebudete podfouknuti.

Kupní smlouva na motorku

Články na téma smlouva na motorové vozidlo:

  1. Kupní smlouva na motorku - právě čtete
  2. Smlouva o pronájmu vozidla: Víte, co si pohlídat?

Při prodeji cenné věci jakou je třeba motocykl nebo jiné motorové vozidlo, je třeba sepsat kupní smlouvu. Aby byla v pořádku, měla by obsahovat jisté náležitosti. Pojďme se na ně podívat.

Náležitosti kupní smlouvy na motorku

V první řadě by kupní smlouva o prodeji motorového vozidla měla obsahovat jasnou identifikaci obou smluvních stran. Ať se jedná o osoby fyzické nebo právnické.

Dále by ve smlouvě měl být i jednoznačný popis prodávaného motocyklu. Mezi uvedenými údaji by neměl chybět model stroje, včetně výrobce. Dále by smlouva měla obsahovat rok výroby a výrobní čísla jak rámu, tak i motoru. Vynecháno by nemělo být ani číslo registrační značky, číslo technického průkazu a barva vozu. Měly by být uvedeny i případné vady a jejich závažnost. Vyjmenováno by mělo být i příslušenství, které se prodává s vozidlem.

Jeden z článků kupní smlouvy by měl obsahovat také práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího. V dalším by měla být zapsána cena a způsob platby.

Na konci dokumentu by mělo zůstat místo pro podpisy obou stran. Ty je třeba doplnit i s datem a místem prodeje.

Další důležité dokumenty při prodeji

Při prodeji stroje je třeba splnit i další náležitosti. Jedním z nich je oficiální převod motocyklu. K tomu budete potřebovat zmiňovanou kupní smlouvu a případně plnou moc. Dále si připravte velký technický průkaz i osvědčení o registraci vozidla. Nezapomeňte si vzít ani občanský průkaz a připravenou žádost o převod vozidla. K té je třeba přiložit také protokol o evidenční kontrole vozidla a pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla neboli zelenou kartu.

Po splnění všech povinností už si budete moct stroj bez starostí využívat.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články