PRÁCE 🧰

Smlouva o pronájmu auta, na co si dát pozor?

13. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Při každém pronájmu auta bude nutné vyplnit smlouvu. U ní si dejte pozor především na malá zákeřná písmenka. V následujícím článku se dozvíte, co je dobré si pohlídat při podpisu smlouvy o pronájmu vozidla.

Smlouva o pronájmu vozidla: Víte, co si pohlídat?

Články na téma smlouva na motorové vozidlo:

  1. Kupní smlouva na motorku
  2. Smlouva o pronájmu vozidla: Víte, co si pohlídat? - právě čtete

Smlouvu o pronájmu vozidla čtěte víckrát

Přestože nad tím každý mávne rukou, měli bychom si zopakovat, že smlouvy se musí vždy číst a to raději dvakrát. Pozorně a především pečlivě pasáže s těmi malinkými písmenky, kde se obvykle skrývá nějaká zrada v podobě smluvních pokut a podobně.

Na druhou stranu se nemusíte bát, že byste složitě museli takovou smlouvu dávat dohromady. Každá autopůjčovna, případně leasingová společnost, od které si berete auto na dlouhodobý pronájem, má smlouvy dopředu nastavené a liší se pak jen vyplněnými daty. To znamená, že se do smlouvy doplní vaše osobní údaje a také přesné údaje o vozidle.

Při podpisu smlouvy na nic nikdy nespěchejte a řádně si vše přečtěte, nenechte se rozptylovat zaměstnancem, ba naopak by vás to mělo upozornit, že je asi něco špatně. Pokud bude naléhat na zrychlení, případně vám bude tvrdit, že je vše v pořádku a nemusíte nic číst, raději vezměte nohy na ramena a nic nepodepisujte.

Co obsahuje smlouva o pronájmu auta

Všechny smlouvy se řídí a jsou v souladu s občanským zákoníkem. Smlouva se vždy uzavírá mezi dvěma stranami. Tedy mezi společností a vámi. Ve smlouvě se dále uvádí předmět pronájmu, kterým je v tomto případě automobil. Vypsány musí být veškeré údaje, tedy od registrační značky až po VIN kód. Dále se uvádí doba zápůjčky a v některých případech i omezení kilometrů. Další článek smlouvy se věnuje nájemnému - tedy ceně za měsíční zápůjčku vozidla.

Spolu s tím se uvádí, jakým způsobem se částka platí, vyřešeno by mělo být i to, kdo platí případnou škodu, která vznikne při užívání auta v době zápůjčky. V každé smlouvě jsou rovněž uvedeny práva a povinnosti pronajímatele a nájemce. Na konci smlouvy se nachází závěrečná ustanovení. Pak už jen stačí vyplnit datum a smlouvu podepsat.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články