PRÁCE 🧰

Kdy má tramvaj přednost před autem?

20. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Spousta řidičů si myslí, že tramvaj má přednost v jízdě vždy. Není tomu tak! Někdy má naopak přednost v jízdě auto před tramvají. Je fajn toto pravidlo znát a využívat ho.

Tramvaj a její přednost před autem

Tramvaj je naprosto běžný účastník provozu zejména ve městech jako je Praha nebo Brno. Povaha tohoto vozidla je však přeci jenom trochu speciální. Nemá možnost uhnout ze svého směru a její zpomalení a zrychlení zabere s ohledem na vyšší hmotnost nějaký čas. Rovněž je třeba chápat, že uvnitř sedí nepřipoutaní lidé a nezřídka jich docela dost i stojí. Prudší manévr znamená tedy vždy risk, že někdo upadne a zraní se.

Kdy má tramvaj přednost?

Tramvaji dáváte přednost v jízdě vždy, když jedete souběžně s ní a chystáte se odbočit přes její trasu, která vaši trasu křižuje. Typicky se jedná o situaci, kdy jedete po hlavní rovně a tramvaj jede souběžně s vámi a bude odbočovat doprava (v závodnickém žargonu vás „zavře“).

Dále samozřejmě platí zcela běžná přednost v jízdě, když jste na vedlejší silnici a tramvaj je na silnici hlavní. Naopak vy dostanete od tramvaje přednost v okamžiku, kdy jste na hlavní a tramvaj na vedlejší silnici, a to na křižovatce bez světelných signálů. Zde už nic o křižování neplatí a jedete-li po hlavní, máte jednoduše přednost.

Pozor na to, že řidiči tramvají si někdy přednost rádi vynucují. Lidé pro jistotu dávají velmi často tramvajím přednost paušálně a pouštějí je vždy, ačkoliv nemusejí. Pak se najde někdo, kdo v tom má jasno, tramvaják se sebevědomě rozjede ač přednost nemá, a je z toho malér.

Přednost tramvaje na kruhovém objezdu

Často se diskutuje konkrétní případ kruhového objezdu na tzv. Kulaťáku, tedy kruhového objezdu na Vítězném náměstí, skrze který projíždí tramvaj a křižuje ho. Zde mají přednost vozidla jedoucí po kruhovém objezdu a tramvaj jim musí dát přednost (a zde si také řidiči tramvají přednost rádi vynucují).

Mohu vjet na koleje?

Jsou-li koleje ve vašem jízdním pásu, můžete po nich jet, nesmíte ale omezit nebo ohrozit tramvaj. Pakliže má tramvaj vyhrazený pás, je její a nemáte v něm co dělat, až na speciální případy, jako je objíždění překážek a podobně. Vždy ale musíte brát ohledy na tramvaj, která má přednost.

Tramvaj a její přednost před autem

Obecné rady k jízdě ve městech, kde jsou tramvaje

Pakliže musíte zastavit, nedělejte to na tramvajových kolejích. Týká se to zejména případů, kdy křižujete koleje, typicky v Praze se to často děje na ulici Hartigova, kde uprostřed mezi dvěma směry jsou koleje tramvají. Ano, někdy to úplně nejde a zkrátka zastavit musíte, protože dáváte přednost v jízdě projíždějícím autům a řidiči tramvají neodolají a s chutí vám zvednou stres neustálým zvoněním, ti méně trpěliví ještě třeba pořváváním z okénka. Snažte se však tomuto vyvarovat.

Jak je tramvaj velká, tak je někdy paradoxně neviditelná. Dejte si pozor na přejíždění kolejí, zejména těch, které jdou souběžně se směrem vaší jízdy a budete je křižovat odbočením vlevo. Nezapomeňte se podívat do zrcátka, jestli se náhodou tramvaj neblíží. Ty novější jsou poměrně tiché a je překvapivě snadné je přehlédnout.

Zdroj info: cspsd, preference.prazsketramvaje.
Zdroj médií: Depositphotos.
Petr Holubec, 20. 3. 2024 19:13
Pořád mně nikdo nevysvětlil, jak je to s vyjížděním tramvaje z místa mimo vozovku. Například ze smyčky v Praze Vršovicích, kde ti "ševci" jezdí klidně z trávy vedle bez rozmyšlení do křižovatky a ještě jsou arogantní, třeba tak, že nechají tramvaj v křižovatce přes silnice a jdou házet veksle.

Podobné články