PRÁCE 🧰

Cestování karavenem nebo obytným vozem?

12. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Láká vás nezávislé cestování, při kterém nebudete muset neustále hledat ubytování, ale budete mít k dispozici vlastní zázemí? Pak už jste jistě slyšeli o karavanech a obytných vozech. Každý z nich má svoje výhody, které oceníte při různých stylech cestování.

Cestování karavanem nebo obytným vozem?

Články na téma karavany a obytné vozy:

  1. Oprava karavanu nebo obytného vozu
  2. Karavany a obytná auta se těší velké oblibě cestovatelů
  3. Karavan nebo obytňák? - právě čtete

Karavany i obytňáky vám nabízejí možnost zcela nezávislého cestování, při kterém budete moci projet a poznat mnohem větší oblast než při klasickém cestování a spát vždycky na jiném místě. Pokud budete chtít. Zároveň si budete užívat toho, že nemusíte pokaždé balit a zase vybalovat. To vám ušetří spoustu času, který můžete věnovat zajímavějším činnostem.

To všechno budete mít díky nezávislému topení dostupné i v zimních měsících. Hlavně rodiny s menšími dětmi ocení vlastní zázemí v blízkosti sjezdovky. Jediné na co si budete muset dát pozor, je zákaz vjezdu do určitých oblastí s obytnými přívěsy.

Výhody cestování obytným vozem

Nesporou výhodou cestování v obytných vozech je maximální nezávislost. S obytným vozem můžete zaparkovat jak v kempu, tak i na parkovišti nebo odpočívadle. Pokud cestujete daleko, tak pauzu a pohodlný odpočinek kdykoliv se vám to bude hodit jistě oceníte. Při dalekých cestách oceníte i vyšší povolenou rychlost než jaká je obvyklá v případě přívěsů. Vaši spolucestující možná nedají dopustit ani na možnost využívat obytnou část i za jízdy. Naproti tomu je cestování přímo v karavanu zakázané.

Obytné vozy nabízejí i řadu úložného prostoru pro kola a další vybavení. Ve většině případů také disponují většími nádržemi na vodu i odpad. A často jsou vybavené vlastní sprchou, toaletou a kuchyňkou.

Obytné vozy oceníte i v případě, že nejste příliš zkušenými řidiči. Řízení obytných vozů a manipulace s nimi je méně náročná než v případě karavanů. Mnohem dříve se s vaším vozem sžijete a bude pro vás jednodušší jak parkování, tak i projíždění náročnějších úseků.

Výhody cestování karavanem

Největší výhodou, kterou vám cestování s karavanem nabízí je možnost využívat zvlášť auto a zvlášť přívěs. Můžete například zaparkovat karavan v kempu, kde bude tvořit základnu pro vaše výlety a autem projet okolí. Pokud budete mít v plánu cestu do města, bude se vám se samotným autem jezdit a parkovat mnohem lépe. Pokud pojedete ve skupině nebo s rodinou, tak se díky možnosti odpojení karavanu budete moct rozdělit. Část skupiny může zůstat v karavanu a druhá část jet na výlet nebo nákup autem.

Výhodou karavanu jsou také nižší pořizovací a provozní náklady. Pořizovací cena obytného přívěsu je nižší než cena celého auta. A ze stejného důvodu jsou nižší i provozní náklady, mezi které patří například pojištění. Zároveň vám bude v případě celkové hmotnosti vozu a karavanu do 3,5 tuny (resp. i více, viz náš článek) stačit řidičský průkaz skupiny B. Co ale musíte ověřit, jsou parametry vašeho vozu a tahat přívěs pouze autem, které je k tomu vhodné.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články