PRÁCE 🧰

Jízda s jablíčkem: Které auto se stalo průkopníkem Apple CarPlay?

5. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dnes je Apple CarPlay a Android Auto již samozřejmosti. Vraťme se však na začátek a připomeňme si první auto s tímto chytrým infotainmentem.

První auto s Apple CarPlay se objevilo v roce 2014

CarPlay je funkce, díky které se váš iPhone stane nepostradatelným parťákem na cestách. Funguje to jednoduše – propojíte svůj iPhone s kompatibilním autem a rázem máte na palubní desce k dispozici vše, co potřebujete.

A co všechno CarPlay umí? Navigace, volání, zprávy, hudba – to je jen základ. Můžete ovládat i další aplikace, které máte v telefonu, a to všechno bez toho, aniž byste se museli dívat do telefonu. Ať už se připojíte kabelem nebo bezdrátově, CarPlay se stane vaším spolujezdcem a zpříjemní každou jízdu.

Apple CarPlay podporuje už přes 800 modelů aut, a pokud to ten váš nemá, nezoufejte. Díky speciálním doplňkům si ho můžete dokoupit i do staršího vozu. Příkladem může být například rádio do BMW E46, které se dá na internetu sehnat do 3 tisíc. Takové rádio skvěle pasuje do dobového interiéru vozu a zároveň poskytuje nejmodernější technologie.

Rádio s Apple CarPlay - BMW E46

Historie Apple CarPlay

Vzpomínáte na rok 2013, kdy Apple oznámil iOS in the Car? Tahle nikdy nevydaná funkce byla předchůdcem dnešního CarPlay. A cesta to nebyla jednoduchá! První průkopníci dnešního Apple CarPlay se objevili v roce 2013. Jednalo se o Siri Eyes Free umožňující ovládání telefonu hlasem. Některé automobilky, třeba BMW, tento systém zpočátku odmítly. Naštěstí se jejich názor změnil a CarPlay se začal objevovat nejen u BMW , ale i u dalších značek a ve více vozech. První vlaštovkou s konečnou podobou, Apple CarPlay, jak ho známe dnes bylo Ferrari FF v roce 2014, následovaly další značky jako Hyundai, Volkswagen, GM a spousta dalších. Výrobci jeden za druhým implementovali tuto funkci do svých vozů a dnes už CarPlay najdete v drtivé většině nových modelů. A to nejen osobáků – CarPlay se probojoval i do motorek, a dokonce i kamionů!

A k čemu to vlastně je?

A co s CarPlay vlastně můžete dělat? Původně to bylo jen o propojení vašeho iPhonu s autem pro navigaci, volání a hudbu. Dnes už ale CarPlay umí mnohem víc. Můžete ovládat klimatizaci, světla, a dokonce i některé jízdní funkce. A to vše bez toho, aniž byste museli sundat ruce z volantu.

Je zde nějaká konkurence?

CarPlay sice kraluje chytrým telefonům v autech, ale není jediným hráčem na poli. Podobný systém, ale pro telefony s Androidem, nabízí Open Automotive Alliance pod názvem Android Auto. Ale pozor, to není všechno! Některé automobilky, jako třeba BMW, Nissan nebo Hyundai, vyvíjí vlastní systémy pro propojení aut s chytrými telefony. Ať už je to BMW ConnectedDrive, NissanConnect nebo Hyundai Blue Link, snaží se výrobci nabídnout řidičům unikátní zážitek. Na scéně se objevují i další standardy, jako MirrorLink, který podporuje telefony od různých značek a spolupracuje s několika automobilkami. Své vlastní systémy mají dokonce i velikáni, jako je GM a Tesla. A do boje se nově zapojuje i čínský Huawei se svým HiCar. Ten funguje na telefonech s jejich operačním systémem a spolupracuje s různými automobilkami po celém světě. Vývoj v oblasti propojení aut a telefonů jde rychle kupředu a je jasné, že boj o palubní desku vašeho vozu bude v budoucnu ještě zajímavější!

Zdroj info: Caliber, Carwow, Sixt.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články