PRÁCE 🧰

Jarní sezona je tady! Připravte na to své auto

24. 3. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Názory

Auto nemusí být po zimě v té nejlepší kondici. Na jaře je tedy čas sáhnout po čistících prostředcích a vrhnout se na zvelebování.

Kdo se o své auto dobře stará, tomu se samozřejmě stroj odvděčí dlouhou službou. Což se v aktuálním čase celkem hodí, když ceny jak nových, tak ojetých vozů jdou raketově nahoru. Raději se tedy zaměřte na svůj vůz a pokud nepotřebujete akutně nový, pak pečujte o ten stávající.

Základní příprava exteriéru

Jezdili jste v zimě často? Pak máte jistě zažranou sůl v několika částech auta. Stejně tak sníh a pak i déšť na lesku příliš nepřidaly, ba naopak. Pokud nemáte prostor a ani čas, bude nejlepší vzít auto do automyčky. Jednou za čas mu dopřát exkluzivní program. Kdo se chce o nedělním odpoledni zabavit sám, uvitá samoobslužné boxy - jen si s sebou nezapomeňte vzít všechny potřebné přípravky na čištění a leštění karoserie.

Při domácím mytí volte i správný vosk, který ochrání karoserii delší čas. A kdo by si to chtěl ještě více pojistit, pak byl měl zauvažovat o možnosti nalepení autofólie, která plní nejen estetickou funkci, ale také především tu ochrannou. Vhodnou péči si zaslouží i disky a samotné pneumatiky. 

Interiér lapající prach

Očistu bude potřeba provést i uvnitř automobilu. Nachystejte si jemný hadřík a speciální přípravky do interiéru vozu. Před sezonou je vhodné nechat doplnit a pročistit klimatizaci, ať celé léto nedýcháte plíseň. Hodí se vyměnit gumové koberečky za ty klasické a celkově vysát sedačky, případně pokud jsou kožené, ošetřit je přípravkem k tomu určeným, předejdete tak praskání povrchu.

Korunu tomu dodá vůně do auta, ne však nějaká invazivní, ze které by hned rozbolela hlava. Na internetu toho jistě naleznete spoustu. Raději kupte kvalitnější, než stromeček z benzínky, jehož vůně vyprchá za pár dní. Vyhodíte zbytečně peníze. A pozor tip z praxe, kdo odmítá kupovat všelijaké vůně, může si pořídit aromatickou svíčku, která rovněž provoní skvěle interiér vozu. Jen pozor na to, kam ji v létě umístíte - přímé slunce nebude to pravé ořechové.

Věděli jste, že by se stěrač měl měnit dvakrát do roka? Jak dlouho máte na autě ten svůj?

Nezapomeňte ani na techniku uvnitř

Brzy nastane doba přezouvání na letní pneumatiky. Nebude tedy od věci si zkontrolovat vzorek a stav na těch zimních, abyste případně nakoupili před další sezonou nové. Podobná analýza vás čeká u těch letních - vzorek by měl být minimálně 1,6 milimetru. Pokud máte pneumatiky starší 5 let, pak by bylo rovněž vhodné se podívat po nových kouscích.

Po zimě může dostat pořádně na frak akumulátor. Ten tedy pořádně zkontrolujte. Čeká vás parné léto a v nadcházející zimě by klidně mohl vypovědět službu. Celkově by se hodila základní prohlídka v servisu - nechat si prověřit brzdy, tlumiče a ten divně znějící zvuk z motoru, který vás v zimě při každém nastartování děsil. Když problém podchytíte včas, můžete se vyhnout vyššímu placení při opravě.

Nezbytné kapaliny

Mrznout asi už nebude, a tak si do zásoby kupte letní směs do ostřikovačů, abyste v případě potřeby mohli tekutinu doplnit. Hodí se zkontrolovat, jak je na tom hladina oleje a případně chladící kapalina. A komu dochází aditiva, měl by vyrazit i pro ně.

Zdroj info: Autorský text, zkušenosti autora.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články