PRÁCE 🧰

Japonské firmy budou vyrábět vodík z použitého plastu

31. 1. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jak získat čistý vodík? Co ho třeba vyrábět z plastového odpadu! Takový je nápad skupiny japonských firem - Toyota, Iwatani a JGC Holdings. Cílem těchto snah je přechod Japonska k vodíkové ekonomice.

Nová technologie produkce vodíku se zakládá na principu přeměny odpadu v energii - to by mimo jiné mohlo výrazně ulevit planetě, která je plasty doslova zaplavená. Ale Japonsko není první, kdo s tímto nápadem přišel. Po celém světě existuje několik start-upů, které se této možnosti zpracování odpadu věnují. Mezi nejuznávanější společnosti patří například SGH2 a Ways2H.

Země zapadajícího slunce se poslední roky snaží dekarbonizovat svou ekonomiku. Vodíková ekonomika tak představuje slibný zdroj do budoucna, neboť země nedisponuje volnou půdou k výstavbě fotovoltaických nebo větrných elektráren. Navíc výroba vodíku pomocí odpadu je levnější. Blýská se tak na lepší časy, kdy Japonsko bude umět pracovat s plasty - přeci jen právě ty jednorázové zemi opravdu trápí. Každoročně Japonci totiž vyprodukují přes 9,4 miliónů tun plastu.

Jak to celé funguje?

Při recyklaci plastů na vodík, se nejprve odpad musí rozmělnit a následně se spaluje za nízkých i vysokých teplot ve zplynovacích pecích. Dochází tak k přeměně na syntetický plyn, který obsahuje oxid uhelnatý a vodík. Následně se přidávají vodní páry, aby se zvýšila koncentrace H2. V poslední fázi se páry pomocí adsorpčního činidla odstraní.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články