PRÁCE 🧰

Jaký plat má učitel autoškoly? Není to žádná sláva!

14. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Práce v auto-moto Autoškola a řidičský průkaz Autoškola

Stát se učitelem autoškoly vyžaduje spoustu času, ale i trpělivosti a dalších osobnostních předpokladů. Připravovat mladé řidiče do „silniční džungle“ totiž není ani trochu jednoduché. O to smutnější je průměrný plat, který u nás za tohle celoživotní poslání učitel autoškoly pobírá.

Jaké podmínky musí učitel autoškoly splňovat?

Jako první začněme podmínkami, které zaměstnavatelé hledající učitele autoškoly v publikovaných inzerátech zmiňují. Ze všeho nejdůležitější je vlastnit profesní osvědčení učitele autoškoly, které člověk získá po absolvování Základního kurz přípravy učitele autoškoly, který je zakončen závěrečnou zkouškou.

Nezbytný je samozřejmě i řidičský průkaz skupiny B (a další skupiny dle konkrétní pracovní pozice). Řada zaměstnavatelů požaduje minimálně nižší střední odborné vzdělání, v některých případech i platný posudek od dopravního psychologa. Důležitá je i trestní bezúhonnost, kterou je potřeba zaměstnavateli doložit Výpisem z registru řidičů a Výpisem z rejstříku trestů.

V případě zájemců-cizinců je vyžadována znalost českého jazyka. Požadavek je třeba doložit v souladu s Vyhláškou č. 433/2013 Sb., o prokazování znalosti českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství České republiky.

Samozřejmostí by měla být také zdravotní způsobilost vykonávat danou pracovní pozici a potencionálnímu zaměstnavateli se „zalíbíte“, pokud mezi vaše osobnostní a povahové rysy patří schopnost týmové práce, komunikační dovednosti, empatie a profesionalita.

Jaký je průměrný plat učitele autoškoly?

Pokud se o profesi instruktora autoškoly aktivně zajímáte, určitě jste zvědaví na to, jaký je jeho plat (rozdíl mezi platem a mzdou zmiňujeme v předchozím článku).

Plat instruktora autoškoly se v Praze pohybuje okolo 40-75 tisíc korun měsíčně, brigádníci si přijdou na 20 tisíc. Mimo Prahu se dá na plný úvazek vydělat 30-50 tisíc korun měsíčně, brigádně kolem 10 tisíc.

Průměrný plat učitele autoškoly je nicméně podle nejrůznějších pracovních portálů 32 596 Kč, což je zhruba o 2 500 Kč více, než kolik činí průměrný plat traktoristy, o kterém jsme se více rozepsali v jednom z předchozích článků.

Průměrné platy instruktora autoškoly napříč Českem

Průměrné platy instruktorů autoškoly napříč vybranými městy v Česku
MěstoPrůměrný plat
Klatovy33 400 Kč
Sušice32 900 Kč
Kobylisy31 000 Kč
Praha30 000 Kč
Hradec Králové28 200 Kč
Liberec28 000 Kč
Olomouc28 000 Kč

Plat instruktora autoškoly závisí na mnohých faktorech

Stejně jako v případě jiných profesí, také u instruktora autoškoly závisí jeho finální výplata na mnoha různých faktorech. Pokud bychom nicméně počítali s průměrnou mzdou ve výši 32 596 Kč, pak dotyčnému přijde na účet 26 494 Kč, což vzhledem k profesní způsobilosti a náplni práce rozhodně není mnoho.

Zdroj info: indeed, jenprace, platy, jooble.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články