PRÁCE 🧰

Jaký plat má traktorista? Máme pro vás srovnání napříč Českem

13. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Práce v auto-moto

Traktorista má obvykle za úkol obsluhu a údržbu traktorů a příslušné mechanizace v rostlinné i živočišné výrobě. Kolik si průměrný traktorista vydělá v Česku a jak vypadá plat traktoristy v zahraničí?

Kolik peněz si měsíčně vydělá průměrný traktorista?

Jaké podmínky si kladou zaměstnavatelé traktoristů?

Pokud bychom se podívali na aktuální pracovní nabídky, ve kterých zaměstnavatelé hledají traktoristy, pak zjistíme, že jednou ze základních podmínek přijetí je odborné vyučení bez maturity. Někde tak stačí výuční list, na některých pozicích ale už zaměstnavatelé vyžadují středoškolské vzdělání. U méně odborných pozic pak zpravidla objevíme zmínku o tom, že vzdělání nerozhoduje.

Důležité je ovšem řidičské oprávnění skupiny B a T (dle pracovní pozice). Předchozí praxe pak většinou není vyžadována. Většinou zaměstnavatelé u těchto pozic zvýhodňují nekuřáky, osoby s kladným vztahem ke zvířatům (u traktoristů působících v živočišné výrobě) a budoucí zaměstnance, kteří jsou spolehliví, samostatní a flexibilní.

Mohlo by vás zajímat: U řady aktivních inzerátů najdeme zmínku o tom, že k výkonu práce není potřeba čeština, proto jsou vhodné i pro uprchlíky z Ukrajiny.

Většinou jde o práci na pracovní smlouvu

U prohlížených inzerátů se většinou dočteme, že vypsaná pozice představuje plný pracovní úvazek s pracovní smlouvou (někde je stanovena doba určitá, jinde neurčitá). Existují ale i pozice se zkráceným úvazkem na cca 32 hodin týdně.

Mezi nabízené benefity většinou patří ubytování (případně příspěvek na ubytování), příspěvek na pracovní oblečení, stravenky nebo příspěvek na stravování, bonusy a prémie, příspěvek na dopravu, příspěvek na penzijní, či životní připojištění, nebo sleva na firemní výrobky a služby.

Jak vypadá průměrný plat traktoristy?

Průměrný plat (rozdíl mezi platem a mzdou zmiňujeme v předchozím článku) traktoristy se pohybuje okolo 30 045 Kč, což je více než 360 000 korun ročně.

Nutno podotknout, že nejde o základní plat, ale o plat se započtením dalších bonusů (např. zmíněné prémie, odměny a bonusy, stravenky, příspěvky apod.). Většinou se hodinová sazba pohybuje okolo 170 – 180 korun. Částky se samozřejmě liší napříč regiony, ale i kraji nebo jednotlivými městy v Česku.

Jaké jsou průměrné platy traktoristy v Německu: Podle aktuálních informací si může traktorista v Německu přijít až na 51 700 Kč! Většinou je ale nutná předchozí praxe a němčina.

Průměrné platy traktoristů napříč Českem

Průměrné platy traktoristů napříč vybranými městy v Česku
MěstoPrůměrný plat
České Budějovice32 290 Kč
Prachatice32 189 Kč
Hodonín32 164 Kč
Ústí nad Orlicí31 093 Kč
Hradec Králové31 030 Kč
Havlíčkův Brod30 910 Kč
Pardubice30 832 Kč
Žďár nad Sázavou30 488 Kč
Jindřichův Hradec29 069 Kč

Jak si stojí platy traktoristů v porovnání s ostatními pracovními pozicemi?

Pokud bychom srovnali průměrnou odměnu tuzemského traktoristy (30 045 Kč – informace k 1. 2. 2024 – pozn. redakce), pak zjistíme, že traktoristé berou podobný plat třeba jako vrátný nebo dělník (pomocné práce). Po odečtení všech zákonných položek přijde dotyčným na účet zhruba 24 615 Kč, což v dnešní době rozhodně není žádná sláva.

Zdroj info: indeed, jenprace, platy, jooble.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články