PRÁCE 🧰

Jaké jsou provozní kapaliny pro motocykly

6. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Provozní kapaliny Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Pro správné fungování motorky je třeba si hlídat hladiny jednotlivých kapalin - ostatně tak jako u automobilu. Jaké jsou ty nejdůležitější?

Provozní kapaliny pro motorku

Články na téma provozní kapaliny:

  1. Provozní kapaliny v automobilu
  2. Provozní kapaliny pro motorku - právě čtete

Pro hladkou jízdu na vozovce je třeba, aby byla motorka správně funkční. To znamená, aby všechny důležité kapaliny byly vždy zkontrolovány, případně doplněny. Pravidelná údržba motorky prodlužuje její životnost.

Ceny některých produktů se mohou někdy zdát až přemrštěné, ale je to daň za vlastnictví takového stroje. Na druhou stranu ne nutně vše drahé znamená také nejlepší. Pokud se občas rozhodujete, který produkt raději koupit, podívejte se na recenze ostatních uživatelů, třeba vám to pomůže v rozhodování.

Pohonné hmoty

Samozřejmě to nejdůležitější na prvním místě. Bez naplněné nádrže by se sotva člověk někam dostal. V případě paliva se hodí investovat do těch prémiových s vyšším oktanovým číslem. Mějte tedy na paměti, že tankováních nekvalitních PHM může způsobit i zanesení karburátoru nebo vstřikování. Oprava se následně může vyšplhat až do deseti tisíců korun.

Vytvořte z běžného paliva prémiové pomocí aditiv

Motorový olej

Jaký nejlépe používat by vám měl poradit výrobce motocyklu. Lze si totiž vybírat ze několika kategorií a pokud dojde na nejhorší, tak určitě do motorky nelijte to, co vám zbylo při přelívání do auta. Kvalitní motorový olej je zárukou pro správné fungování motoru.

Ve výběru oleje vám také pomůže znalost výkonu motorky a její stáří. Ty nejnovější jsou zvyklé už na syntetické oleje, ale do starších můžete nalít i minerální.

Ale samozřejmě to není tak jednoduché, protože se motor může být dvoutaktní nebo čtyřtaktní, dobře hádáte, že oba mají své specifické řady olejů a lít jeden do druhého není dobrý nápad ani při nouzovém řešení. Radou tedy je, řídit se podle toho, co určí výrobce a zbytečně nic nepokoušet. A když už u toho budete nezapomeňte také vyměnit filtr.

Provozní kapaliny motocyklu

Nabídka olejů na mazání řetezu

Maziva

Pro správnou funkčnost je třeba mít v garáži nebo doma i menší produkty, které ale jsou velmi důležité a slouží jako prevence před problémy. Jedním z takových je například sprej na řetěz, který jej správně promaže, a tak nehrozí jeho zadření.

Ale pozor, ne že budete chtít ušetřit, a tak sáhnete po vazelíně "jakože to přece nevadí". No vadí a hodně. S vlastnictvím motocyklu tak nějak platí, že máte penízky i na všechnu péči kolem něj. Vhodné tedy kromě spreje na řetěz je mít i čistič, protože před každým nanesením spreje je nutné řetěz nejdříve očistit od nečistot. A nejen řetěz ale i ostatní místa, která chcete mazat.

Občas je také vhodné zkontrolovat míru převodového oleje (pokud vaše motorková má samostatné mazání). Ten zajišťuje především hladkou funkci spojky, ale také se stará o hladké řazení a snižovat tření. Mezi maziva také patří kapalina pro tlumiče.

Brzdová kapalina

O brzdové ústrojí vašeho stroje byste se měli starat opravdu dobře, protože funkční brzdy často mohou zachránit od možných nevyzpytatelných situací. Kontrola a čištění brzd často stojí nějaký čas a také je třeba počítat s umazáním se, ale při kontrole stavu stroje byste je určitě neměli vynechávat.

Dle výrobců motorek se doporučuje vyměnit kapalinu co dva roky, ale je vhodné mezi tímto obdobím sledovat její hladinu. Někdy je třeba ji totiž vyměnit o něco dříve. Po každém odzimování a přípravě na novou sezónu bychom tedy doporučovali ji vyměnit. A to takovým způsobem, že nejprve původní kapalinu odstraníte a teprve pak dolijete novou.

Chladicí kapalina

Tato kapalina je součástí každé chladící soustavy nejen motorky ale i automobilu. Její hlavní funkcí je zabránit tomu, aby se motor přehřál a způsobil tak větší problémy. V nabídkách e-shopů a kamenných prodejen můžete narazit na různé produkty s různě vysokým bodem tuhnutí.

Rozhodně se nedoporučuje dolévat do nádrže obyčejnou vodu, avšak při stavu nouze je možné sáhnou po destilované vodě, ale není to zrovna terno a při nejbližší možné době tekutinu vypustit a nalít tam tu, která tam opravdu patří.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články