PRÁCE 🧰

Jak sundat brzdový buben a nezabít se u toho

18. 4. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Velké množství ojetých aut je ještě vybaveno bubnovými brzdami. Většinou na zadní nápravě, ale proč ne? Není to nic proti ničemu, naopak, bubnové brzdy sice nemají takovou účinnost jako kotoučové, ale mají i řadu pozitiv. A není od věci si ji umět doma opravit sám.

Články na téma bubnové brzdy:

  1. Princip fungování bubnových brzd
  2. Čím natřít brzdové bubny a třmeny
  3. Demontáž brzdového bubnu - právě čtete
  4. Bubnové brzdy: krása jednoduchosti se vrací

Nejdříve je nutné dostat zadní nápravu do vzduchu, ideálně za pomocí heveru a k tomu určených podpěr. Vzhledem k tomu, že je třeba povolit zadní brzdu, je také nutností zajištění auta proti pohybu klíny. Na to si dejte opravdu pozor, protože skutečně nechcete, aby vůz spadl na zem nebo ještě hůř na vás.

Kde koupit přípravek WD 40? Zde jsou nabídky e-shopů

Následně sundejte zadní kolo a pokud jsou na bubnu zajišťovací šrouby, je potřeba je vyšroubovat. Často jsou zatuhlé a zarezlé, v takovém případě poslouží dobře třeba sprej WD-40. Dejte mu pár minut času a zkuste to znovu, mělo by to už jít. Pozor, upevnění může být i ve středu bubnu pod krytkou, záleží totiž na výrobci. Pokud je šroub právě v prostředku, s nejvyšší pravděpodobností bude nutné sundat matku a ne vyšroubovat šroub.

Jakmile buben nic nedrží zkuste ho uchopit a stáhnout z náboje. Pokud to nejde, je možné, že drhne o čelisti, jejichž samonastavovací mechanismus je třeba uvolnit šroubovákem skrz otvor v bubnu. Bude potřeba trochu zabrat, ale zase to nervěte moc velkou silou. Jestliže to nejde, patrně nezabíráte tam, kde je třeba. Dobře je to vidět na následujícím videu.

Teď už by měl jít buben sundat a můžete zkontrolovat funkci mechanismu, případně se pustit do výměny paken, eventuálně celého mechanismu, třeba i včetně brzdového válce. Často bývá buben nahlodaný korozí, nebojte se ji odstranit ocelovým kartáčem a odrezovacím sprejem. Prodloužíte tím životnost paken a brzda bude fungovat lépe, protože mechanismus nebude plný prachu právě ze rzi.

Zdroj médií: Pxhere, Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=8NraBhfWApc&t=28s).

Podobné články