PRÁCE 🧰

Jak probíhá a funguje přijímací psychotest k policii

27. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kdo chce nastoupit k policii, musí projít vcelku náročným výběrovým řízením. Jeho součástí jsou i psychotesty, kterými rozhodně neprojde každý a nejsou tak pouhou formalitou. Co účastníky této části výběrového řízení čeká?

Jak probíhá psychotest policie

Články na téma psychotesty řidičů:

  1. Psychotesty pro řidiče
  2. Jak probíhá psychotest policie - právě čtete

Psychotest, kterým je nutné při přijímacím řízení projít, má dvě části. Samozřejmě je třeba absolvovat úspěšně obě. Celý test by měl psychologovi dodat dostatek informací o tom, jaká je osobnost kandidáta a zdali se pro práci u policie hodí. Nejde tedy jenom o intelekt, ačkoliv i ten je třeba mít na nějaké alespoň elementární úrovni.

Výkonový test

Tady jde právě o zmíněný intelekt, ale nejen o něj. IQ je ale jednoduše základem a jeho hodnota značí schopnost řešit úlohy s omezeným počtem informací. Dále je součástí testu i hodnocení paměti a pozornosti. To jsou také velmi důležité vlastnosti - dobrý policista musí být především vnímavý a řešit věci logicky, efektivně a účelně. Stejně tak se testuje i to, jak kandidát pracuje pod časovým tlakem a ve stresu.

Tento test má papírovou formu a můžete tam čekat všelijaké psychologické otázky. Takovou typickou je například to, čeho se nejvíce bojíte, případně kdy jste naposledy lhali. Připravte se na sérii testů a počet otázek ve stovkách. Jedna dobrá rada na konec - nelžete. Testy jsou koncipovány tak, aby případnou lež odhalily a jakákoliv nepravda je pro psychologa velmi negativním signálem. Buďte upřímní a neodpovídejte tak, "jak by to asi mělo být". Policejní psychotesty si můžete vyzkoušet i online zdarma.

Pohovor s psychologem

Tady čekejte opravdu cokoliv a jakoukoliv otázku. Dojde na vaše předchozí pracovní zkušenosti (jsou-li nějaké), na pracovní úspěchy, neúspěchy, sport, rodinu... Psycholog se musí dozvědět, jak moc vyzrálá a dospělá osobnost jste. Může dojít na modelové situace s dotazy, jak se v nich zachováte, na otázky, kde bude několik možností, přičemž žádná z nich není vyloženě špatná nebo vyloženě dobrá.

Pravděpodobně se policejní psycholog bude chtít dopátrat i vaší motivace a toho, proč toužíte po zaměstnání, které u nás nepatří zrovna k těm nejpopulárnějším. Dojít může i na kresbu postavy, stromu nebo třeba rodiny. Opět se nevyplatí lhát a nejlepší je nad odpovědí na otázku nepřemýšlet zbytečně dlouho, protože policie asi úplně nestojí o člověka, který bude v kritické situaci nerozhodný a bude si to muset někde "za rohem" pořádně promyslet.

Výsledky poštou

Psychotesty a jejich průběh se mohou lehce lišit v závislosti na tom, kde se k policii hlásíte. Tak jako tak byste ale nakonec měli dostat výsledky celého výběrového řízení do 10 dnů poštou, případně do datové schránky. Výsledek psychotestu se někdy uchazeč dozví už na místě, jindy skutečně až třeba po týdnu prostřednictvím dopisu. V případě neúspěchu nezoufejte, za dva roky to můžete zkusit znovu.

Zdroj info: policie.cz, internetová fóra.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články