PRÁCE 🧰

Jak poznat špatný EGR ventil?

4. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

EGR ventil je jedním z opatření ke snížení škodlivých emisí. Jak už to tak bývá, je to něco za něco, takže jsou s EGRem občas problémy.

Problémy EGR ventilu

Když v motoru spalujeme palivo, vznikají nám krom ostatních škodlivin i oxidy dusíku (NOx). Ty vytváří reakce dusíku a kyslíku za vysokých teplot. Jejich vrácením do spalovacího procesu docílíme snížení teploty ve válci, a tedy i snížení objemu oxidů dusíku. Funguje to nejlépe za nízkého zatížení motoru, kdy namísto části kyslíku dodáme motoru nespalitelné oxidy dusíku, a to pomocí vpuštění spalin do sání.

Problém EGR ventilů je v tom, že do sání se dostávají nejenom NOxy, ale s nimi i spaliny, především saze, které jsou docela mastné a rády ulpívají na jakémkoliv povrchu.

Jak poznat špatný EGR ventil

Nejčastější porucha EGR ventilu spočívá v tom, že šoupátko se zalepí a nemůže zcela dovírat nebo zcela otevírat. Jeho chod se postupem času horší a jde to víc a víc ztuha. Až jednoho dne zatuhne úplně, což řídící jednotka zjistí a může to signalizovat kontrolkou. Horší jsou také starty motoru, pakliže EGR bude trvale otevřený, je velká pravděpodobnost, že agregát nenastartujete vůbec. Za jízdy pak řídící jednotka přepíná do nouzového režimu a z výfuku jde často i bílý kouř. Motor také může na volnoběh zhasínat.

Jak opravit EGR ventil

Dobrou zprávou je, že problémy s EGRem nejsou neřešitelné. Obvykle je možné ho nějakým způsobem vyčistit. K tomu je potřeba ho nejdříve lokalizovat, starší auta ho mívají přístupný z horní strany, těch novějších může být „utopený“ tak, že se k němu dostanete spíš ze strany spodní.

Po odpojení konektorů a případně hadiček, by měl jít ventil bezpečně vyndat. Ano, vyjměte ho ideálně celý ven a připravte se na velmi špinavou práci. Hodí se větší šroubovák, hadr a nějaký čistič ve spreji.

Ventil je samozřejmě průchozí, podívejte se, jak moc je zaneřáděný a pusťte se do toho. Šroubovákem odstraníte ty nejhorší nečistoty, pomocí hadru a čističe si poradíte i se zbytkem. Doporučujeme si na práci vzít rukavice, protože mastné saze se velmi špatně myjí z rukou. Jakmile máte ventil vyčištěný, můžete ho dát zpět na jeho místo, nezapomeňte připojit vše, co jste předtím odpojili. Pakliže ventil vyčistit nelze nebo je porouchaný, je nutné ho vyměnit. Většinou je však možné jej vyčistit a obnovit tak jeho optimální funkci.

Zaslepení EGR ventilu?

Často se EGR ventily zaslepují, což je něco, co nemůžeme úplně doporučit. Jednak se tím dostáváte za hranu zákona, protože vlastně ovlivňujete funkčnost systému redukce emisí a pak také nikdy nevíte, jak na to bude reagovat řídící jednotka. U některých aut způsobuje zaslepení EGRu přepínání do nouzového režimu, případně rozsvícení kontrolky motoru.

Zdroj info: motor1, carandriver, autoexpress, carmechanic, tremec-blog.
Zdroj médií: Depositphotos.
Bohumil Svoboda, 4. 3. 2024 18:16
Do EGR ventilu jsem nalil aceton.Krásně se vyčistil.

Podobné články