PRÁCE 🧰

Hyundai Nexo má nový rekord v dojezdu automobilů na vodík

4. 12. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Hyundai

Jednou z alternativy k tradičním palivům je pohon vodíkem. Zatím jsou tyto automobily spíše pojízdné laboratoře, ale jejich dojezd vypadá slibněj než u elektromobilů.

Hyundai Nexo má nový rekord v dojezdu automobilů na vodík

Nejdelší ujeté vzdálenosti na jednu nádrž

Známý francouzský vzduchoplavec a prezident nadace Solar Impulse Foundation Bertrand Piccard překonal světový rekord v nejdelší ujeté vzdálenosti na jednu nádrž paliva s vozidlem poháněným vodíkem. Piccard odstartoval za volantem vozu Hyundai Nexo v pondělí 25. listopadu z vodíkové plnicí stanice FaHyence v obci Sarreguemines. Toto místo bylo zvoleno vzhledem k velkému úsilí metropolitního regionu Grand Est o odpovědnou mobilitu. Následujícího dne dojel k muzeu letectví a kosmonautiky, Musée de l'Air et de l'Espace, ve městě Le Bourget – a překonal tak vzdálenost 778 km. Žádný sériově vyráběný automobil, poháněný vodíkovými palivovými články, ještě nikdy neujel na jednu nádrž paliva tolik kilometrů.

Bertrand Piccard je zvyklý na velké výzvy. Jako první obletěl svět v balónu Breitling Orbiter a v letadle Solar Impulse, poháněném sluneční energií. Bertrand Piccard tentokrát mohl vzít na své dobrodružství i spolucestující. Mezi těmi nechyběl například i kníže Albert II. Monacký, který je známým dobrodruhem.

Hyundai Nexo rekord

Vodík je první volbou

Hyundai na vodík hodně vsází a je to první automobilka, která zahájila velkosériovou výrobu vozidel s tímto pohonem. Bohužel, zatím tento druh pohonu zůstává stranou zájmu motoristů. Může za to především velmi malá hustota stanic, kde by se dal vodík doplnit a vysoká cena těchto vozů.

Zdroj médií: hyundai.

Podobné články