PRÁCE 🧰

Elektromobil Lightyear One dosáhl při testu dojezdu 709 kilometrů

12. 7. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jestli vidíte u elektromobilů jako hlavní problém dojezd, tak máme dobrou zprávu - lepší se to. Ukázal to i test solárního elektromobilu Lightyear One.

Celý test probíhal na uzavřeném okruhu, kde vůz kroužil rychlostí 85 km/h. Ano, není to moc, ale je to víc, než je průměrná rychlost českého silničního provozu. Za volantem se střídali dva řidiči a po devíti hodinách bylo jasno. Auto ujelo 709,7 kilometrů na jedno nabití baterie.

Holandská firma postavila vůz, který je od pohledu dost aerodynamický a jeho proudnicový tvar ho tak předurčuje k trhání podobných rekordů. A jestli si myslíte, že obří dojezd má na svědomí velká baterie, tak jste na omylu. Lightyear One totiž má akumulátor o kapacitě 60 kWh, což není popravdě mezi elektroauty žádná hitparáda. Svědčí to spíše o efektivitě pohonu a již zmíněném nízkém odporu vzduchu. Trochu pomohly i solární panely na střeše. Ty dodaly za celý test 3,4 kWh, protože bylo pod mrakem. Za slunečného počasí by to bylo zhruba 5 kWh.

Výroba Lightyear One ve větším měřítku by měla být zahájena v roce 2024. Do té doby bychom se měli dočkat jedné malé, ale hodně exkluzivní série. 

Zdroj médií: Lightyear, Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=lnEPjJBBjFg).

Podobné články