PRÁCE 🧰

DROZD vám pomůže v případě nebezpečí na dovolené

5. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dobrovolná registrace v systému Ministerstva zahraničních věcí vám umožní včas reagovat na případné hrozby – přírodní katastrofy, nepokoje, epidemie, teroristické útoky nebo zkrátka cokoliv, by mohlo ohrozit vaše zdraví, život nebo majetek. A kdyby šlo opravdu do tuhého, je možné českým občanům v zahraničí pomoci třeba s evakuací, a to právě na základě registrací.

Systém DROZD umí pomoci při katastrofě na dovolené

Jak ukázaly nedávné požáry v Řecku, ale i v Chorvatsku, není úplně od věci, když stát ví, kde zhruba se jeho občané ve světě nacházejí. Je tak možné si jednak udělat obrázek o tom, kolik se jich kde nachází, ale také je velmi jednoduché je napřímo kontaktovat. Důležité je také vědět, že registrace v systému DROZD je dobrovolná.

Co je DROZD

Projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí dostal pro lepší zapamatovatelnost zkratku po rodovém jménu ptáků z čeledi drozdovitých. Je to vlastně digitální databáze, do které se může kdokoliv zaregistrovat v případě, že cestuje do zahraničí a pro vlastní bezpečí chce, aby o tom stát věděl. Ze strany ministerstva je tak možné si v případě nějaké události rychle vyfiltrovat registrované, kteří se v daném místě nacházejí a rozeslat jim hromadně zprávu, eventuálně je kontaktovat telefonicky. A opět se vracíme k událostem nedávným – nebezpečí vám může často hrozit i v civilizované Evropě.

Jak se registrovat do systému DROZD?

Registraci můžete udělat přímo na webu Ministerstva zahraničních věcí. Stačí kliknout na tlačítko „Nová registrace“. Vyplníte vše potřebné a hlavně zadáte itinerář cesty, včetně doby, od kdy do kdy se budete kde nacházet. Lze vytvořit i skupinovou registraci, což je užitečné třeba pro cestovní kanceláře nebo pro rodiny. Musíte ale počítat s tím, že v takovém případě budou chodit zprávy jen tomu, kdo vytvořil registraci a je na něm, aby je předal ostatním. Je tedy jistější, když si každý vytvoří registraci sám.

Drozd – registrace

Není úplně od věci zadat i jméno a kontakt na osobu v Česku, kdyby bylo třeba předat jakékoliv informace o vás, tedy kdyby kupříkladu vypadlo spojení mezi vámi a rodinou. Po dokončení registrace vám přijde během několika sekund email. V něm najdete kód registrace, který je dobré znát, kdybyste chtěli z jakéhokoliv důvodu z databáze vymazat, a tedy registraci zrušit.

Jak DROZD funguje?

Ne zcela dobrovolně jsem měl možnost si jednou funkčnost systému vyzkoušet, když jsem se nacházel v Barceloně poblíž místa, kde došlo v roce 2017 k teroristickému útoku. Zhruba dvě hodiny poté, co o události informovala první média, mi došel e-mail a SMS zpráva s kontaktem na konzulát.

Drozd – zpráva

Nečekejte tedy nějakou aktivní pomoc ze strany ČR, pokud nejde opravdu o život a není třeba řešit evakuaci, jako například při živelních pohromách. DROZD je skutečně spíše informační systém, který má za úkol varovat třeba ty, kteří o prázdninách nečtou zprávy, tráví dovolenou o samotě nebo třeba podstupují delší pochod v horách. Aktuální dění se nejlépe dozvíte z médií a ze sociálních sítí, a to obvykle ještě dříve, zejména na Twitteru.

Zdroj info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos, mzv.cz.

Podobné články