PRÁCE 🧰

Dovolená v Chorvatsku? Spíš Polsko

31. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ekonomika Chorvatska je z velké míry závislá na turismu, ten tvoří zhruba čtvrtinu HDP. Jenže země vstoupila do eurozóny a současně s tím přišlo i zdražení. Bohužel, dovolenkáři jsou na změny cen směrem nahoru docela hákliví.

Polsko přebírá české turisty Chorvatsku

Dlouhá léta platilo, že průměrná česká rodinka si to v naftové oktávce odfrčí v létě na dva týdny do Chorvatska a vrátí se domů spokojení, opálení a s pocitem dobře utracených peněz za dovolenou. Jenže letos je to jinak a Češi nejsou očividně příliš spokojeni s tím, jakým směrem se jejich oblíbená přímořská země vydala.

S eurem přišlo zdražení

Přechod na euro přinesl v Chorvatsku zdražení snad úplně všeho. Obchodníci zaokrouhlovali při změně cenovek směrem nahoru, takže i nejzákladnější potraviny šly o necelých 16 % nahoru. To by ještě nebylo tak šílené, jenže zhruba o to samé vyrostly i ceny v restauracích. Jestliže se tedy dříve Češi nebáli v Chorvatsku nakupovat a utrácet za služby, tedy především za jídlo v restauracích, letos jsou opatrnější.

O poznání dražší je i ubytování, za čímž stojí především ceny energií. Ty narostly zhruba od 10 %, takže minimálně o to samé se musely meziročně pohnout i ceny v hotelech, penzionech a apartmánech. Jenže reálně ubytko zdražilo spíše o 20 - 30 %. Jestliže tedy v loňském roce dala rodina za ubytování 20 tisíc korun, letos to bude někde kolem 25 tisíc. To vše v době, kdy se české ekonomice nedaří a lidé jsou v utrácení opatrnější.

Tip redakce: Vyhrává u vás letos stále Chorvatsko, nebo vyzkoušíte Polsko? V obou případech si rozhodně nezapomeňte sjednat cestovní pojištění, které vám zaručí dovolenou bez zbytečného stresu. Porovnejte si snadno a rychle jednotlivé nabídky pojišťoven přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Porovnat nabídky cestovního pojišťění

Chorvatsko jen pro bohaté?

Když se na to podíváme v globálu, je Chorvatsko nejdražší zemí v regionu a předstihlo dokonce i Itálii. Není tedy divu, že se turisté letos ve velkém vydávají opačným směrem, a to na sever. Balt je totiž skutečně výhodnější, jak ukázalo i naše srovnání cen, ze kterého vyšel nákup v Polsku o 21,5 % levněji. Ubytování je klidně i o třetinu levnější v případě, že srovnáme hotely podobných parametrů. U soukromých apartmánů je to zhruba pětina, jak nám potvrdili i dva z českých dovolenkářů.

Faktu, že i na sever od nás může být skutečně fajn dovolená, si všímají i sami Poláci ve svých médiích, která na toto téma publikovala už vícero článků. Předně je to pro Čechy docela nezvyk – od revoluce už mají obvykle proježděné jak Chorvatsko tak i Itálii. Navíc Polsko je nám blízké i povahou a kuchyní, takže se tam pořád můžeme cítit „napůl doma“. A samozřejmě výhodou je i fakt, že naprostá většina dálnic je v zemi bez poplatků. K tomu připočtěte geografickou blízkost, můžeme očekávat i v dalších letech přesun českých dovolenkářů právě do Polska.

Raději na sever, než na jih

Jak to bude příští rok? To už můžeme pouze spekulovat, ale popularita Chorvatska možná vezme za své. Pořád je ještě relativně levné Bulharsko, jenže to je daleko pro cestu autem. Pak je tu obligátní Itálie, která se ale potýká spíše s opačným problémem – turistů má až příliš mnoho, takže některé oblasti sahají k regulacím. Vítězem tedy nakonec bude přeci jenom asi to omílané Polsko. Letní sezóna je tam sice kratší, ale v rámci střední Evropy je to dost „neprozkoumaný“ region, což také působí trochu jako magnet. Pakliže tamní podnikatelé budou schopni udržet nízké ceny, budeme slýchat češtinu na baltských plážích rok od roku více.

Jak jste na tom vy? Jezdíte do Chorvatska, nebo jste raději zvolili nějakou jinou zemi? Dejte nám vědět v komentářích!

Dobrá rada na závěr: Hodláte letos vyrazit na zahraniční dovolenou autem, ale obáváte se rizik, která se mohou s cestou pojit (porucha, vandalismus, krádež apod.)? Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika zvládne spolehlivě pokrýt. Zmíněné můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: penize.cz, trojmiasto.wyborcza.pl.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články