PRÁCE 🧰

VIDEO: Dochlazování turba a jiné tipy pro správné zacházení s turbodmychadlem

14. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Životnost turba

Turbo je v dnešní době komponenta přítomná v drtivé většině prodávaných aut. Zároveň je ale dost drahé a jeho výměna může být pro peněženku citelnou ránou. Jak se k turbodmychadlu chovat, aby vydrželo co nejdéle?

Správné zacházení s turbodmychadlem a jeho životnost

Dochlazování turba je základ

Turbodmychadlo je stavěné na práci za opravdu dost širokého spektra teplot. Nevadí mu ani vyšší stovky stupňů Celsia, pokud je účinně chlazeno. Ložiskový uzel, který takové teplotní namáhání musí vydržet, je chlazen olejem z motoru. Ten, dokud cirkuluje, teplo velice účinně odvádí pryč. Problém nastane ve chvíli, kdy obíhat přestane. Pokud předtím turbodmychadlo běželo na plno a je rozpálené, olej, který má odvést teplo, ho nikam neodvede, ale začne se přepalovat. Vytvoří se v něm malé částečky karbonu.

Při příštím startu tyto tvrdé částečky udělají s točícím se ložiskem divy - začnou ho vybrušovat. Životnost se tak extrémně snižuje, a to naprosto zbytečně. Celé to ještě zhoršují moderní oleje s nízkou viskozitou, které sice mažou dobře i za opravdu tuhých mrazů, ale přepalují se za nižších teplot než oleje hustší.

Zamrzlé turbo

Problém z opačného konce spektra - příliš nízká teplota oleje. Po vypnutí motoru mazivo postupně steče do motorové vany, to znamená, že nebude potřebný tlak oleje na správné mazání. Vytočení studeného motoru hned po startu tak rozhodně není ideální (a to nejenom pro turbo). Předtím než budete chtít od svého vozu maximum výkonu, dejte mu čas na správné ohřátí. Nezapomeňte, že voda se ohřívá daleko dříve, než olej, takže jakmile teplota chladicí kapaliny vyleze na 90 °C, potřebuje mazivo ještě alespoň pět kilometrů jízdy.

Nešetřete ho!

Aby bylo fungování přísunu vzduchu pod tlakem optimální, mají turba (ne všechna) zejména u vznětových motorů systém natáčení lopatkových kol. To je více či méně složitý mechanismus, který zajišťuje, aby se lopatky natočily, jak je v daný okamžik nejlepší a nejefektivnější. Když někdo motor dlouho nevytáčí a spíše ho trvale podtáčí (k čemuž většinou řidiče nutí ukazatele "správného" řazení), může se stát, že časem natáčení přestane fungovat, protože jednoduše zatuhne.

Za touto závadou ale může stát i jiný důvod, třeba chiptuning. Řešení naštěstí není většinou extra drahé a u většiny turbodmychadel se dá regulace vyměnit nebo vyčistit. Nejlepší prevencí je využívat pravidelně minimálně spodní dvě třetiny otáček motoru a jednou za čas ho vytočit i dál, aby se mechanismus naklápění dostal do své nejzazší polohy.

Jak se chovat k turbu aby vydrželo?

Zdroj médií: Flickr.

Podobné články