PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky ve Švýcarsku

9. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Jestliže se chcete vydat objevovat krásy Švýcarska, počítejte s tím, že si můžete koupit pouze roční dálniční známku

Dálniční poplatky Švýcarsko

Články na téma dálniční poplatky v zemích:

  1. Dálniční poplatky Belgie
  2. Dálniční poplatky Švýcarsko - právě čtete
  3. Dálniční poplatky Litva
  4. Dálniční poplatky Dánsko

Vnitrozemský stát ve střední Evropě, ležící mezi Itálií, Francií, Německem, Rakouskem a Lichtenštejnskem se plným jménem nazývá Švýcarská konfederace. Švýcarsko spolu s Lichtenštejnskem není v Evropské unii a díky své dlouholeté neutralitě je sídlem mnoha mezinárodních institucí, jako je například Mezinárodní červený kříž, Lékaři bez hranic, UEFA, FIFA, Mezinárodní olympijský výbor a mnoho dalších.

Dálniční poplatky Švýcarsko

Ve Švýcarsku jsou zpoplatněny všechny dálnice první i druhé třídy a existuje pouze dálniční známka s roční platností. Za roční dálniční známku s osobním automobilem do 3,5 tuny zaplatíte 40 CHF. Pokud do Švýcarska vjedete s vozidlem nad 3,5 tuny, musíte mít palubní jednotku id karta a terminál nebo zaplatit lump sum poplatek (bazg.admin.ch). Dálniční známku si můžete pořídit na čerpacích stanicích, poštách či jiných běžných prodejních místech.

Kromě Švýcarských dálnic jsou zpoplatněny také průjezdy hned dvěma tunely. Na hranicích s Itálií na jihu země jsou zpoplatněny tunely St.-Bernhard a Munt La Schera. Za osobní automobil (skupina A2) zde zaplatíte 27,80 EUR a 13,60 EUR - jedná se pouze o jednosměrný poplatek. 

Na dálnici ve Švýcarsku můžete jet maximální povolenou rychlostí, která je stanovena na 120 km/h, na rychlostních silnicích pak zpomalíte na 100 km/h.

Praktický tip na cestu: Plánujete letos cestu autem do Švýcarska? Pokud ano, sjednejte si cestovní pojištění a buďte tak připraveni se vším všudy. Výhodné cestovko vám pomůže vybrat kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Švýcarska online

Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Le Tunnel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články