PRÁCE 🧰

Co dělat, když jedete v autě a blíží se k vám tornádo?

21. 7. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jakkoliv jsou u nás tornáda jevem výjimečným a s vysokou pravděpodobností nikdy žádné naživo neuvidíte, není od věci vědět, jak se zachovat.

Podrobněji se na situaci, kdy člověk jede v autě a vidí blížící se tornádo, podívali odborníci z The Weather Channel. Neexistuje univerzální návod, ale jsou způsoby, jak snížit riziko spojené s tímto nebezpečným meteorologickým jevem. Pokud je možné ukrýt se v nějaké budově nebo dokonce tunelu, je to nejlepší možnost. Pokud ne, postačí třeba i příkop, který poskytne částečnou ochranu před tím nejnebezpečnějším - rychle poletujícími troskami, kusy budov a všeho možného. Do příkopu nebo prohlubně si lehněte a kryjte si hlavu rukama. Zůstanete-li v autě, nechte běžet motor, aby se v případě nárazu aktivovaly airbagy a rozhodně se neodpoutávejte. Snažte se sklonit pod úroveň okének, abyste byli chráněni plechem a ne jenom sklem.

Co naopak nedělat? Nesnažte se schovat pod mostem! Tam proud vzduchu jen zrychlí a poletující trosky naberou vyšší rychlost a s tím spojenou kinetickou energii. Jsou tedy o to více nebezpečné a smrtící. Rozhodně se nesnažte tornádu ujet, nebo jím dokonce projet.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články