PRÁCE 🧰

ČEZ loni postavil rekordních 110 elektromobilních stanic

9. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Tento milník se zapíše do historie společnosti ČEZ. Poprvé se totiž podařilo během jednoho roku zprovoznit více než 100 nabíjecích stojanů.

Velká města už nejsou dominantou dobíjecích stanic. Stojany se hojně vyskytují i na čerpacích stanicích podél dálnic. Díky tomu se elektromobily mohou stát rovnocennou alternativou pro dlouhé cesty po republice nebo do zahraničí. Nové dobíječky jsou financované z evropského grantu i z vlastních zdrojů společnosti.

Za loňský rok přibylo přes 100 stojanů, odebraná elektřina vzrostla o 44 %. Řidiči se s elektromobily loni u stanic ČEZ zastavili k "natankování" více než 230tisíckrát. Načerpali přitom energii, která by se vešla do 97 878 elektromobilů střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh nebo by celkem 587 elektoaut mohlo vyrazit na cestu kolem světa a možná by jim ještě nějaká elektřina zbyla. Navíc se jedná o skutečně bezemisní energii, díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.

Plány do budoucna jsou jasné. ČEZ chce udržet tempo a pokračovat se stejně objemnou výstavbou nových stanic jako loni. K tomu by ale rádi přidali výstavbu velkých hubů, na kterých by mohlo zároveň nabíjet i šest aut. Pokračovat bude výstavba i rychlodobíjecích stanic. Ty o výkonu 50 kW dnes tvoří 80 % sítě a umožňují v jednu chvíli dobíjení dvou elektromobilů. Kromě toho začal ČEZ loni stavět stanice o výkonech od 150 do 180 kW umožňující výrazně snížit dobu čerpání energie. Pět těchto nových stojanů funguje již u dálnice D1.

Zdroj info: ČEZ.
Zdroj médií: ČEZ.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články