PRÁCE 🧰

Poradíme, jak správně vybrat potahy do auta

7. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kdo chce chránit autosedačky před poškozením, dává si na ně potahy. Sice to většinou nevypadá nijak valně, ale svůj účel to splní. Výběr potahů ale není zase tak snadný, jak se může na první pohled zdát.

Články na téma autopotahy:

  1. Jak vyčistit sedačky a potahy v autě?
  2. Potahy na autosedačky a jejich koupě
  3. Autopotahy: Průvodce výběru - právě čtete
  4. Jak nasadit autopotahy

Boční airbag a autosedačka

Ze všeho nejdůležitější je bezpečnost. Zásadním kritériem při výběru autopotahů by tak mělo být zohlednění faktu, jestli je vůz vybaven bočními airbagy v autosedačce. Jestli ano, tak je potřeba vybírat pouze mezi autopotahy, které s tímto počítají. V bočních částech mají švy s určitou pevností, které v případě vystřelení airbagu povolí a pustí rychle se nafukující pytel ven. Potahy do auta, které na toto stavěné nejsou, mohou airbagu bránit v nafouknutí se a při nehodě to může hrát dost významnou roli, protože tento bezpečnostní prvek nebude fungovat tak, jak fungovat má.

Potahy do auta a správný materiál

Textilní autopotahy

Většina kupujících asi zvolí textil jako materiál autopotahu. Ten je neutrální možností, ale dobře si prohlédněte jeho kvalitu. Jde především o to, jak bude fungovat materiál v létě a jak je prodyšný. Na některých místech mohou být potahy polstrované, zde je nutné si ohlídat, aby to nějak zásadně nekazilo ergonomii a pohodlí samotného sedadla.

Autopotahy alcantara

Lepší autopotahy jsou z materiálu podobného Alcantaře (originální Alcantara je dost drahá). Tady pozor, některé levnější náhražky mohou barvit, případně se rády žmolkují a jejich údržba není úplně snadná. Ani prodyšnost nemusí být ideální a v létě se vám může brzy začít lepit tričko na záda, což není nic příjemného.

Kožené potahy do auta

Koženka a pravá kůže vypadají dobře, když na autosedadlo sednou. Kožené autopotahy částečně dodají autu luxusnější vzhled. Pozor ale na kůži barvenou do pro ni nepřirozených odstínů, jako je třeba zelená, modrá nebo dokonce fialová. Na obrázcích v e-shopu většinou vypadá dobře, na živo je to v drtivé většině případů něco příšerně nevkusného. V autech příznivců tuzingu to ale zapadne skvěle.

Kuličkové masážní potahy do auta

Zvláštní kapitolou jsou autopotahy tvořené dřevěnými kuličkami. Ty mají masážní úlohu a frčely zejména mezi seniory, někdy koncem devadesátých let (spousta aut je jimi vybavena dodnes). Kuličky jsou fajn, záda se nepotí, dostává se k nim vzduch, ale spoustě lidí začne ta "masáž" vadit asi tak po půl hodině jízdy. Absolvovat s kuličkovým potahem do auta výlet přes půl Evropy může být dost traumatický zážitek. Pozitivní stránkou je ale trvanlivost těchto autopotahů.

Univerzální autopotahy

Ne úplně šťastnou volbou jsou univerzální potahy do auta. Ty, jak už jejich zařazení napovídá, nebudou dokonale sedět nikde. Lepší je kupovat potahy pro konkrétní auto. I zde je ale úskalí v podobě různých let výroby, faceliftů, úrovní výbav a podobně. Jakákoliv příplatková, ergonomická nebo sportovní sedadla znamenají problém a zásadně zužují výběr. Proto vždy hledejte takové potahy, které odpovídají jak typu auta, tak jeho roku výroby, případně výbavě.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články