PRÁCE 🧰

Druhy maziv pro automobily

13. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Že se do motoru lije olej, ví asi každý. Ale to není zdaleka jediné mazivo, které se v automobilovém průmyslu používá.

Druhy maziv pro automobily

Motorové oleje

Ano, toto je naprostý základ - bez oleje daleko nedojedete. Je to po brzdové kapalině asi nejdůležitější tekutina v autě. Životnost spalovacího motoru se bez maziva počítá na stovky metrů, v případě japonských motorů na jednotky kilometrů. O motorových (i převodových) olejích toho na našem webu bylo již napsáno dost.

Jedno doporučení na závěr - u tohoto druhu maziva se většinou nevyplatí experimentovat. Zejména u moderních přeplňovaných agregátů je třeba přesně dodržet typ oleje, respektive normu výrobce. Když dáte na rady typu "dej tam jakoukoliv 5W-30, to je jedno" můžete nakonec splakat nad výdělkem.

Mazací tuky (plastická maziva)

Tady už se nedá mluvit o oleji, ale opravdu o tuku, který má vyšší viskozitu. Konzistenci má zhruba někde mezi opravdovým sádlem a medem, záleží na výrobci a typu. Má docela široké spektrum použití. Od ložisek a homokinetických kloubů, přes nejrůznější převody, až třeba po pojezd autosedačky.

Při výrobě aut se nanáší většinou bodově s tím, že při používání se tuk dostane všude, kde je ho potřeba. Někdy je tento druh maziva "celoživotní", to znamená, že by mělo plnit svůj úkol po celou dobu životnosti auta/komponenty. Jindy je nutné čas od času mazivo doplnit, což se týká zejména například terénních automobilů.

Suchá auto maziva

Možná to zní jako nesmysl, ale skutečně taková maziva jsou. Typickým představitelem je grafit. Někdy se používá na zámky, protože nezachytává prach, jako olej nebo tuk. Nanáší se obvykle pomocí spreje, který obsahuje nosnou látku a mazivo.

Po aplikaci nosná látka (například alkohol) vyprchá a na povrchu tak zůstane jen mazivo. V automobilovém průmyslu se používá spíše okrajově, někteří výrobci toto mazivo aplikují třeba na pohyblivé komponenty rozvodu vzduchu z klimatizace.

Zdroj info: Web, wiki.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články