PRÁCE 🧰

Co je žlutá karta řidiče a co je potřeba splňovat?

6. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kdo chce legálně provozovat taxislužby, musí vlastnit tuto speciální žlutou kartu řidiče. Žadatel musí mít trvalý pobyt na území České republiky. Výhodou je, že se jedná o poměrně levnou a rychlou záležitost.

Žlutá karta řidiče taxislužby, jaké jsou podmínky?

Průkaz řidiče taxislužby - žlutá karta

Ten, kdo chce jezdit pro taxi společnosti, musí mít vyřízenou žlutou kartu řidiče - bez ní nelze povolání vykonávat a dopouštěli byste se tím trestního činu. Pro vydání žluté karty řidiče je nutné, aby žadatel byl starší 21 let, bez zápisu v trestním rejstříku - tedy být spolehlivý a bezúhonný - a s trvalým pobytem na území České republiky. U cizinců je nutné doložit doklad o výkonu povolání a oprávnění o pobytu v Česku. S sebou je nutné mít kromě vyplněné žádosti i pasovou fotografii.

Platnost a cena žluté karty řidiče

Žlutá karta řidiče se vydává na dobu pěti let (poté je nutné si znovu o ni zažádat) a vyřídit lze na dopravním úřadě tedy na obci s rozšířenou působností - registru vozidel. Cena za žlutou kartou řidiče je 500 korun. Úřad věc vyřeší nejdéle do 30 dnů od podání žádosti. Abyste předešli pochybnostem nebo přerušení řízení, je vhodné mít všechny věci v pořádku a především je spolu s žádostí odevzdat.

Po získání průkazu jej nezapomeňte mít vždy u sebe při výkonu povolání. Průkaz řidiče taxislužby (žlutá karta) musí být umístěn na viditelném místě, aby si jej cestující mohl bez obtíží přečíst.

Žlutá karta řidiče a případné změny

Pozor na jakékoli změny ve žluté kartě řidiče, například změna adresy, ale také ztráty nebo odcizení průkazu, to vše je nutné nahlásit na dopravní úřad a to bez prodlení. Podobné je to s vypršením platnosti. V takovém případě je nutné, aby držitel žlutou kartu řidiče odevzdal do 7 dnů od pozbytí platnosti. Pokud tak neučiníte a budete povolání pro taxi společnost dál vykonávat s neplatnou žlutou kartou řidiče, můžete si zadělat na pořádný malér.

Zdroj info: Městský úřad.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články