PRÁCE 🧰

Výroba nebo koupě destilované vody?

7. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o destilované vodě Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Destilovaná voda je využitelná v mnoha oblastech lidského života. Jednou z nich je i váš plechový mazlík. Destilovanou vodu použijete při přípravě chladicí kapaliny, vody do ostřikovačů nebo na doplnění elektrolytu v olověné baterii. Destilku můžete koupit v obchodě, na čerpací stanici nebo si ji vyrobit doma.

Výroba nebo koupě destilované vody?

Články na téma destilovaná voda:

  1. Výroba nebo koupě destilované vody? - právě čtete
  2. Výroba destilované vody: Má to smysl?
  3. Destilovaná voda - využití pro řidiče
  4. Co je destilovaná voda

Destilovaná voda sice není vhodná k pití, v autě ji ale využijete hned na několika místech. Minerály, které jsou u pitné vody vítaným doplňkem, by mohly v autě způsobit komplikace. Kvůli vytváření usazenin a vzniku vodního kamene by mohlo dojít k zadrhávání součástek. Použitím destilované vody těmto komplikacím předejdete.

Destilovaná voda je i chemicky zcela neutrální. Její pH je rovno sedmi. Tím zaručuje i dosažení maximální možné účinnosti koncentrátů, ze kterých se připravují směsi do auta.

Výroba destilované vody

Jak můžete vyrobit destilovanou vodu? Lze ji vyrobit i v domácích podmínkách. Buď si můžete pořídit speciální přístroj na destilaci, který bude stát od přibližně 2 000 Kč výš. Záleží na typu a funkcích. Případně můžete využít nástroje, které doma již máte.

Destilovanou vodu můžete získat odpařováním. Je třeba si připravit dvě misky, jednu větší a druhou menší. Do větší nalijte vodu a nad hladinu umístěte rošt, na který postavíte menší prázdnou nádobu. Vše zaklopte víkem. Pro zvýšení účinku položte na víko led. Vodu ve větší misce přiveďte k varu. Díky tomu se začne vytvářet pára, která bude stoupat k víku a po ochlazení kondenzovat a kapat do menší nádoby. Voda, kterou zachytíte do menší nádoby, bude již destilovaná.

Druhou možností, jak vyrobit destilovanou vodu, je využití mrazu. Do nádoby nalijte obyčejnou vodu, kterou umístíte do mrazáku. Počkejte do doby, než bude polovina vody přeměněná na led. Pak nádobu z mrazáku vyjměte. Voda, která nezamrzla, obsahuje všechny minerály a další příměsi. Tu můžete vylít. Zmrzlá část je voda destilovaná. Tu po rozmrznutí můžete bez starostí využívat.

Kde koupit destilovanou vodu?

Destilovanou vodu můžete samozřejmě koupit i v obchodě nebo na čerpací stanici. Cena destilované vody se pohybuje od 10 do 20 Kč za jeden litr. Na benzínkách si můžete ale připlatit. Samozřejmě můžete koupit i větší balení destilované vody o objemu třeba 5 litrů nebo 25 litrů. Pokud potřebujete mít destilku připravenou k okamžitému použití nebo se vám nechce trávit čas s její výrobou, je její koupě tou pravou možností. Za její kvalitu navíc ručí výrobce.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články