PRÁCE 🧰

Co je destilovaná voda a proč se používá v autech

12. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o destilované vodě Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Destilovaná voda má v automobilech řadu možných využití. A i když byste to možná nehádali, dá se říct, že bez ní byste ani nevyjeli na cesty.

Co je destilovaná voda

Články na téma destilovaná voda:

  1. Výroba nebo koupě destilované vody?
  2. Výroba destilované vody: Má to smysl?
  3. Destilovaná voda - využití pro řidiče
  4. Co je destilovaná voda - právě čtete

Co je to destilovaná voda

Destilovaná voda je taková, která je zcela zbavená všech příměsí a tím pádem je chemicky úplně neutrální. Toho je dosaženo speciální úpravou. Díky tomu, že destilovaná voda neobsahuje žádné další látky, nezanechává po sobě při odpařování žádné usazeniny ani vodní kámen. To je v součástech automobilů, které musí vzájemně pasovat na milimetry, naprosto žádané.

Často bývá destilované voda nahrazována vodou demineralizovanou. Někdy může dojít i k záměně názvů. Demineralizovaná voda ale obsahuje minimální množství příměsí. Vzniká procesem reverzní osmózy, která není tak náročná jako výroba destilované vody, a tím pádem je levnější. Nižší pořizovací cena je pro mnoho zákazníků i výrobců dalších směsí lákavá.

Proč se používá v autech

Destilovanou vodu můžete v autech využít například pro výrobu chladicí kapaliny. V obchodech často koupíte koncentrát, který je třeba naředit v doporučeném poměru. Destilovanou vodou pak musíte koncentrát do chladiče doplnit. Destilovaná voda se používá i pro přípravu směsi do ostřikovačů. Tady se jedná zejména o letní variantu, která nemusí být odolná vůči zamrznutí. Ve starších vozech můžete destilovanou vodu využít i pro doplnění elektrolytu v olověných bateriích. Destilovanou vodu tak lijete do auta při mnoha různých příležitostech.

Pokud byste použili místo destilované vody vodu kohoutkovou, mohli byste tak snižovat účinnost koncentrátů, které byste jí ředili. Navíc byste riskovali usazování minerálů na stěnách trubek a jednotlivých součástek, které by mohlo vést k zadírání nebo v horším případě ucpání a celkovému poškození.

V případě směsi do ostřikovačů by při použití obyčejné vody mohlo dojít ke zmatnění skla a zdrsnění povrchu, díky kterému by mohlo dojít ke špatnému odvodu vozy z okna v případě deště. Destilovaná voda má také odlišnou vodivost od vody kohoutkové. Stejně tak má destilovaná voda i specifické pH.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články