PRÁCE 🧰

Vyrobit destilovanou vodu po domácku nebo ji koupit?

18. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o destilované vodě Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Destilovaná voda má v každém autě nezastupitelné místo. Snad každý řidič ji proto už nejednou kupoval. A někteří možná i tuší, že se dá vyrobit i doma. Jak taková výroba destilované vody probíhá?

Výroba destilované vody: Má to smysl?

Články na téma destilovaná voda:

  1. Výroba nebo koupě destilované vody?
  2. Výroba destilované vody: Má to smysl? - právě čtete
  3. Destilovaná voda - využití pro řidiče
  4. Co je destilovaná voda

Využití destilované vody

Destilovaná voda není úplně vhodná k pití, jiných využití má ale celou řadu. Váš čtyřkolý parťák rozhodně ocení, když mu dopřejete destilku a obyčejnou kohoutkovou vodu si necháte pro sebe. Můžete s ní například doplnit chladicí kapalinu, vždy byste ale měli mít na paměti doporučené ředění. Pokud si nejste jistí, jestli jste do chladiče nenalili moc vody, můžete směs proměřit. Tak budete mít jistotu, že bude plnit svůj úkol na jedničku.

Destilovanou vodu můžete využít i do ostřikovačů. Buď s ní naředíte zakoupený koncentrát, nebo si můžete namíchat vlastní směs. Majitelé starších vozů navíc mohou dolívat destilovanou vodu i do elektrolytu v olověné baterii, aby jeho hladina byla v doporučeném rozmezí.

Jak vyrobit destilovanou vodu

Destilovanou vodu koupíte na téměř každé benzínce v různých baleních. Časté jsou objemy 1, 5 nebo 25 litrů, ze kterých můžete vybírat podle svých potřeb. Cena destilované vody se pohybuje v desítkách korun za litr.

Pokud by vám tento způsob pořízení nevyhovoval, můžete se pustit do výroby destilky sami. Ptáte se, jak vyrobit destilovanou vodu doma? Nejjednodušším způsobem je pořízení výrobníku destilované vody. Nechcete-li ale hned investovat, najdete nádoby vhodné na její přípravu i ve své kuchyni.

Jak tedy sestavit přístroj na výrobu destilované vody? K výrobě destilované vody doma budete potřebovat větší misku, do které postavíte rošt, na který umístíte menší misku. Do větší misky pak nalijete tolik vody, aby její hladina sahala těsně pod rošt. Větší nádobu pak zaklopíte víkem vzhůru nohama, na které položíte led. Vodu v nádobě následně přivedete k varu. Tím se začne tvořit pára, která bude při kontaktu s víkem kondenzovat a jako destilovaná voda skapávat do menší misky. Tuto tekutinu pak stačí přelít do čistých, uzavíratelných nádob a máte zásobu destilky připravenou.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články