PRÁCE 🧰

Jaké jsou výhody vlastnictví elektromobilu?

13. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Základní info k elektromobilům

Mít elektromobil neznamená jen to, že můžete jezdit s náklady hluboko pod korunu na kilometr. Má to i další výhody, na které se spalovákem prostě nedosáhnete. A nebudeme se zabývat ekologií, protože ta je ve spojení s elektromobily dost relativní.

Výhody elektromobilu aneb jaké jsou benefity elektroauta?

Údržba elektromobilu

Dost opomíjený je fakt, že u elektromobilu prostě nemusíte měnit olej, svíčky a podobné věci. Časem, třeba za 100 tisíc kilometrů, to udělá už hezkou sumičku. Automobilka Volkswagen uvádí, že u modelu ID.3 se pohybují náklady na údržbu na 30 až 40 % nákladů srovnatelného vozu se spalovacím motorem. A popravdě nemáme důvod tomu nevěřit.

SPZ elektromobilu "EL"

Každý majitel elektromobilu má nárok na speciální registrační značku, která začíná písmeny EL. Známou výhodou této značky je třeba parkování v Praze v placených zónách zdarma. Pokud registrační značku nemáte, i tak dostanete parkování velmi levně, respektive za stokorunový poplatek na rok.

Elektromobil a dálniční známka

Dalším zásadním benefitem je možnost jezdit po dálnici bez zakoupení elektronické dálniční známky. Dále nemusíte platit silniční daň, pokud auto využíváte pro podnikání. V budoucnu by měly přijít i další benefity, jako třeba možnost využívat v Praze speciální pruhy pro MHD a Taxi.

Tarif D27d - levnější energie pro elektromobilisty

Poskytovatelé elektrické energie myslí i na elektromobilisty. Konkrétně se jedná o tarif D27d. Pro jeho získání potřebujete doložit poskytovateli, že skutečně vlastníte elektromobil. Poté se cena elektřiny pohybuje na úrovni zhruba 4,4 koruny za kilowatthodinu přes den a za noční proud zaplatíte 1,9 koruny za kilowatthodinu. Když si načasujete nabíjení na noční proud (jednoduše přes aplikaci, či přímo na wallboxu) a budete nabíjet za zmíněnou korunu devadesát, tak při spotřebě auta 20 kWh/100 km jezdíte za 0,38 koruny na sto kilometrů. To vám žádný spalovák nenabídne.

Zdroj médií: Jakub Mokříš.
franta, 23. 5. 2021 13:33
Podobně hloupý článek by měl být označen jako reklama. Autor zcela pomíjí do km sazby připočítat vyšší platby za silnější jistič na požadovanou sazbu, cenu dobíjecí stanice a dobíjecí kabel povedu k autu ze 4. patra jak? O cenách na veřejných dobíjecích stojanech je lepší se ani nezmiňovat. Další věc je prakticky neprodejné auto po pár letech. Autor článku nejenže se neumí hrabat v autech, ona ani ta matematika není nic moc.
Jakub Mokříš, 23. 5. 2021 15:03
Dobrý den, děkuji za reakci. Článek má za cíl popsat výhody vlastnictví elektromobilu, není to reklama, takže ani jako reklamní není označen. Nevýhodám se budeme věnovat v samostatném článku. Pokud elektromobil nechcete, rozhodně vám ho nenutíme, stejně tak vás nenutíme tahat kabel ze 4. patra. O cenách dobíjení na veřejných nabíjecích stanicích je samostatný článek.
Mira Vála, 23. 5. 2021 10:53
Který elektroauto mi nabidne jizdu za 0,38 koruny na sto kilometrů?

Podobné články