PRÁCE 🧰

Vybíráme nejlepší spolehlivá ojetá MPV za rozumnou cenu

29. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

MPV jsou téměř nahrazena kategorií SUV, což jsou ale většinou dražší a zdaleka ne tak praktická auta. Kdo chce větší rodinný vůz za rozumnou cenu, může zalovit v ojetinách.

Nejlepší ojetá MPV - jaké vybrat?

Seat Alhambra (2010 a novější)

Kdo čekal na prvním místě Sharana, toho zklamu. Alhambra totiž nabídne prakticky to samé, ale za lepší cenu. Proč? Seat je v rámci koncernu pod Volkswagenem, takže nesměl být dražší. To se následně promítlo i do cen ojetin. Pořád ale počítejte s tím, že za vůz v solidním stavu dáte 300 tisíc. Určitě ale chtějte jasně doloženou servisní historii, protože tahle auta se stáčí opravdu hodně. Na první generaci ani nemyslete, to je jedna velká loterie, u které nevíte, jestli náhodou nenajezdila o půl milionu víc, než je na počítadle.

Ford Galaxy (2006-2015)

Jaké vybrat ojeté MPV

Bazarové rodinné vozy MPV v nabídce

Další prostorný kousek, tentokrát s mimořádně povedeným podvozkem, což je ostatně disciplína, kterou ve Fordu vždycky dobře uměli. Berte buď naftový dvoulitr 2.0 TDCi nebo o něco větší 2.2 TDCi, který má solidní výkony a i s plně naloženým autem umožňuje docela svižnou jízdu. Chcete-li automat, vyhněte se dvouspojce Powershift. Na benzínové motory zapomeňte, ty trpí na karbonování a opravy nejsou levné.

Citroën Berlingo (2008-2018)

Vybíráme ojeté MPV
Zábava nula, ale praktičnost si zaslouží deset bodů z deseti. Z motorů berte 1.6 HDi, který sice neoslní dynamikou, ale pokud vezmete starší osmiventil, dostanete celkem spolehlivou techniku. Pozor si dejte na stav podvozku. Ten je i v perfektním stavu takový rozměklý, nečitelný a když se k tomu připojí mizerná tuhost karoserie, může člověka první dojem trochu zaskočit. U novějších modelů se to ale zlepšilo. V nabídce je kousků spousta, ale odhadem možná jen třetina z nich za něco stojí. Spoustu jich přejíždělo intervaly a trpělo v roli dálničního dostavníku, pohybujícího se trvale stošedesátkou, což malému motoru neprospívá.

Opel Zafira Tourer (2011-2019)

Ojeté MPV z bazaru - jaké vybrat?

Třetí generace prostorného MPV je často neprávem přehlížená. Přitom při správné volbě motoru a převodovky je velmi spolehlivá. Pokud po Zafiře zatoužíte, chtějte naftové 2.0 CDTI a klidně s automatem, který je spolehlivý. Dostanete auto s příjemnou spotřebou kolem sedmi litrů. K tomu připočtěte solidní interiér, pohodlná sedadla a příjemně naladěný podvozek, který je sice možná až francouzsky houpavý, ale na dlouhé cestě to oceníte. 

Zdroj médií: Seat, Flickr.

Podobné články