PRÁCE 🧰

Všechny nové elektromobily budou muset povinně vydávat hluk

11. 6. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Nová pravidla EU budou vyžadovat, aby všechna elektrická a hybridní vozidla byla od července vybavena akustickým výstražným systémem (AVAS).

Evropská unie udeřila! Nově budou muset elektromobily vydávat hluk

Hluk bude povinností každého vozidla

Všechna nová elektrifikovaná vozidla budou muset mít k dispozici zařízení vyzařující hluk, který upozorní chodce, cyklisty a ostatní zranitelné účastníky silničního provozu na jejich přítomnost. Podle nařízení EU se musí systém AVAS aktivovat při rychlosti vozidla nižší než 20 km/h a vydávat zvuk o hlasitosti alespoň 56 dB, což je podobné jako například u elektrického zubního kartáčku.

Právní předpisy uvádějí, že zvuk vydávaný systémem AVAS by měl být nepřetržitý a poskytovat informaci o tom, že se blíží vozidlo ostatním účastníkům silničního provozu a jeho chování. To znamená, že zvuk by se měl měnit v závislosti na zrychlení nebo zpomalení vozidla.

eESS bude řešením

Audio společnost Harman vyvíjí svůj vlastní AVAS od roku 2009 s názvem Externí Elektronická Zvuková Syntéza (eESS), který vydává zvuk z reproduktorů umístěných v přední i zadní části vozidla. Snímače rychlosti slouží k nastavení hlasitosti varovného zvuku. Výrobci automobilů mohou navrhovat vlastní zvuky pro eESS, což umožní například odlišit od sebe zvuk jednotlivých značek.

Zdroj médií: tesla.

Podobné články