PRÁCE 🧰

Volkswagen vám prodá systém samořízení. Zaplatíte 180 korun za hodinu

7. 5. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Volkswagen

Systémy, které jsou schopné převzít řízení za řidiče, ačkoliv zatím jen částečně, jdou neustále kupředu. A tím se samozřejmě do budoucna otevírá možnost pro výrobce, jak to zpeněžit.

Své o tom už ví Tesla. Ta prodává systém Full-Self Driving u nás za lidových 200 000 korun, které kupující zaplatí navrch. On tedy tenhle systém zatím až tak úplně sám nefunguje. Rozhodně to není tak, že můžete třeba cestou spát. Ale jednou prý bude, akorát se neví kdy. A peníze, které si zákazníci připlácí, jsou tedy spíš za jakýsi příslib.

Na něčem podobném pracuje i Volkswagen. Ten teď mohutně šlape zejména do elektromobility a jeho platforma MEB by údajně měla samořízení jako takové teoreticky umožňovat. Samozřejmě za předpokladu, že na to bude připraven software auta, k čemuž je ještě hodně, hodně daleko. Klaus Zellmer člen představenstva automobilky Volkswagen řekl v rozhovoru pro TopGear, že pokud si v budoucnu někdo koupí jejich elektromobil a za autopilota si nepřiplatí, stále bude mít možnost si ho pořídit dodatečně.

Ono dodatečné pořízení by bylo jen velmi dočasné. Mělo by podobu krátkodobé služby, která bude na dálku aktivována a její cena má být 7eur za hodinu používání. To je zhruba 180 korun. Cenové má jít údajně o výhodnější nabídku, než je lístek na vlak pro cestu na stejnou vzdálenost. Cesta samotná ale bude vypadat víceméně stejně - člověk prostě nastoupí a o zbytek se postará auto, které ho doveze do cílové destinace.

Zdroj médií: Volkswagen.

Podobné články