PRÁCE 🧰

VIDEO: BMW Isetta pomáhala lidem na svobodu

7. 10. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality BMW

Ne vždy byla doba tak svobodná, jako je teď. A touha po ní občas vyžadovala nápaditá řešení.

VIDEO: BMW Isetta pomáhala lidem na svobodu

Přes Berlínskou zeď se lidé dostávali všelijak. Obvykle při tom ale podstupovali obrovské riziko dlouhého věznění nebo dokonce ztráty života. Proto vznikaly nejrůznější nápady, jak někoho propašovat z Východního Berlína autem.

Když se člověk podívá na Issetu, tedy nejmenší automobil, který kdy z továren BMW vyjel, neřekl by, že se v něm dá někdo nepozorovaně propašovat. A přesně tohoto dojmu se rozhodl využít Klaus-Günter Jacobi.

Co nebylo potřeba šlo ven

Issetu upravil, a to skutečně radikálně. Motorový prostor přizpůsobil tak, aby se tam vešel člověk. Sice hodně skrčený a po převozu zralý na návštěvu chiropraktika, ale vešel se. Vše, co nebylo potřeba, šlo ven. Filtr vzduchu, rezerva, dokonce i nádrž, která byla zaměněna za miniaturní dvoulitrovou. Své místo si naopak našla speciální přepážka, která měla odstínit teplo z motoru a svodů, aby se pašovaný nepopálil.

Klaus takhle propašoval devět lidí skrz Berlínskou zeď a převezl je tak na svobodu a k setkání se svými blízkými. Upravená Isseta je dodnes vystavena v Muzeu Berlínské zdi.

Zdroj médií: youtube. bmw.

Podobné články