PRÁCE 🧰

Guy Martin stanovil nový rekord s netradičním strojem

24. 6. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Traktor je stroj spíše zemědělský než závodní. To ale neznamená, že se s ním nedá pokořit rychlostní rekord.

Guy Martin stanovil rekord s tímto strojem

Pokud neznáte borce jménem Guy Martin, tak je to bývalý motocyklový závodník, který jezdil zejména na přírodních okruzích. Proslavil ho především extrémně nebezpečný Isle of Man TT, kde pravidelně končil "na bedně".

Originální rychlostní rekord

Guy se ale nebojí řídit prakticky cokoliv a jeho doménou jsou třeba i závody na horských kolech. Svým posledním kouskem se ale zapsal nově i do tabulek rekordů zemědělské techniky, konkrétně v kategorii "Maximální rychlost dosažená s traktorem".

Nejedná se sice o absolutní, tedy světový rekord, ale "pouze" o prvenství ve Velké Británii. S traktorem JCB Fastrac dosáhl Martin rychlosti 166,7 km/h. Rekord byl pokořen poblíž Yorku na letišti Elvington.

Snížená hmotnost pomohla

Traktor byl samozřejmě patřičně upraven snížením hmotnosti, které spočívalo v odstranění všeho nepotřebného. Navíc pak dostal aerodynamické kryty kol. Dieselový šestiválec o objemu 7,2 litru vyprodukoval 1000 koní výkonu, které stačily k dosažení rekordní rychlosti.

Světové prvenství drží rovněž stroj JCB. V Bonneville, na solné pláni, se "rozvášnil" až na 563 km/h. To je na zemědělský stroj až neuvěřitelná rychlost.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články