PRÁCE 🧰

Toyota Kolín – důležitá fakta a čísla

13. 10. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Japonská Toyota je jednou z automobilek, která vyrábí část své produkce v České republice. Měli jsme možnost se do kolínské továrny přímo podívat a zjistit spoustu zajímavých věcí.

Toyota Kolín – důležitá fakta a čísla

Články na téma výrobní závod Toyota Kolín:

  1. Toyota Kolín – důležitá fakta a čísla - právě čtete

Od společného k vlastnímu

Historie výroby aut nedaleko Kolína se začala psát v roce 2002, kdy byla podepsána smlouva o společném podniku mezi koncernem PSA zastoupeným zde značkami Peugeot a Citroën, s nimiž se dala dohromady Toyota. Stejného roku byl položen i základní kámen komplexu výrobních budov a v únoru 2005 došlo k zahájení výroby.

K Aygu přibyl Yaris

Z výrobního pásu sjížděly tři modely, které měly identický technický a platformní základ: Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Roku 2012 se počet vyrobených aut v Kolíně přehoupl přes 2 miliony, o pět let později to byly dokonce 3 miliony. Doba ale malým autům přeje čím dál méně, koncern PSA od nich zcela ustoupil, takže výrobní kapacity přestal potřebovat. V roce 2021 se stala výroba čistě záležitostí Toyoty, která k modelu Aygo přidala ještě Yaris. Oba vozy se tam samozřejmě v aktuální generaci vyrábí do dnes, a to včetně hybridních variant. Letos 11. 7. bylo vyrobeno čtyřmilionté auto, kterým bylo Aygo X.

Zaměstnanci a logistika Toyota Kolín

Produkce probíhá ve třísměnném provozu, nikoliv však nepřetržitém – víkendy mají zaměstnanci volné. Zaměstnanců je v podniku zhruba 4 000, z čehož 74 % je přímo ve výrobě. 8 z 10 lidí, které v závodě potkáte, jsou muži. Průměrný věk zaměstnance je 36 let, průměrná mzda dělá 43 100 korun.

K celé výrobě se samozřejmě váže i obří logistický řetězec. V průměru 160 kamionů denně dováží díly a k tomu navíc přijede i deset kontejnerů na vlakových vagonech. Hotová auta jsou ze závodu Toyota Kolín odvážena nákladními auty a vlaky v poměru asi 1:1.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.

Informace a čísla z Toyota Kolín poskytla

Výrobní závod osobních vozů Toyota Aygo a Toyota Yaris v Kolíně s propracovaným výrobním systémem, který je založen na důmyslné organizaci práce, vysoké efektivitě a nekompromisní kvalitě.

Podobné články