PRÁCE 🧰

Nová Toyota Aygo X: nová generace dostupného stylu a zábavy

8. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Do třídy minivozů přibyl nový člen - je jím nová Toyota Aygo X přímo stvořená pro městský život. Vyrábět se bude v Česku a na trh přijde během prvního pololetí roku 2022.

Nové Aygo je postavené na platformě TNGA. Ta se poprvé uplatnila u nového Yarisu a později i ve verzi Yaris Cross. Tato platforma si tak nechala pootevřená zadní vrátka pro možný příchod například hybridu. Nicméně v současné době se auto bude výhradně prodávat v benzínové verzi.

Již na první pohled se odhaluje velmi odvážná image, a tak model asi nebude úplně pro každého. Tomu sekundují i extravagantní barvy inspirované kořením jako třeba červené chilli nebo zlatavý zázvor. Nicméně se myslelo i na konzervativní typ zákazníků a ti si mohou na vůz zvolit menší divočinu - tedy spíše všední barvy.

Jedná se celkem o drobka, který má na délku 3700 mm. Disponuje novou klínovitou linií střechy, která přispívá k lepší dynamice a sportovnějšímu vzhledu. Světlomety jsou high-tech a obepínají kapotu v takovém motivu připomínající motýlí křídlo. Součástí identity Ayga je také velké mřížka chladiče s mlhovými světly a ochranným krytem nárazníků, které vytváří motiv zdvojeného lichoběžníku. Šířka vozu je 1740 mm a to z něj dělá ideálního adepta pro průjezd úzkými městskými uličkami. I poloměr otáčení je jen 4,7 metru. Zavazadlový prostor také celkem potěší, má totiž 231 litrů. Další prostor lze pak využít na zadních sedačkách.

K dostání bude ve čtyřech výbavových stupních a v jedné limitce pro opravdové srdcaře. Ta bude v kurzu 6 měsíců a následně místo ní přijde jiná. Současná limitovaná edice je v odstínu kardamom s oranžovými akcenty jak v exteriéru, tak i interiéru. A jen podle fotek vypadá naprosto úchvatně.

Na výběr bude pouze litrový tříválec VVT-i s výkonem 53 kW, buď s pětistupňovým manuálem nebo novou automatickou bezestupňovou převodovkou S-CVT. Závoďák to tedy rozhodně není, ale do města a na různé popojížďky zcela ideální, hlavně také svou délkou pro podélné parkování si jej zamiluje kdejaká žena. A dobrá zpráva nakonec, ať už se rozhodnete pro jakýkoli výbavový stupeň, vždy bude standardně vybaven nejnovějším bezpečnostním systémem Toyota Safety Sense.

Nové Aygo X začne udávat trend od první poloviny roku 2022. 

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.

Fotogalerie (5 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články