PRÁCE 🧰

Tónování autoskel: Na kolik vás tato služba vyjde?

23. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

K tónování skel přistupují motoristé z různých důvodů. Vždy je ale nutné dodržet zákonnou propustnost světla, jinak by mohl hrozit postih.

Tónování skel: Jaká je cena?

Pokud se zrovna nejedná o tuning, přistupují lidé k tónování skel píše z praktických důvodů, jako je například snížení slunečního záření, poskytnutí určitého soukromí a nebo také ochrana interiéru vozu před vyblednutí v důsledku slunečního záření. Některá tónování se zajišťují již při výrobě automobilu, v takovém případě se už nedoporučuje na jednou tónovaná skla přidat další vrstvu zatmavovacích fólií. Jiná - tedy čirá skla - se mohou dodělat dodatečně. Zde je nutné ale práci svěřit odborníkům, kteří se budou vždy řídit legislativou a homologací.

Protože ta upravuje propustnost světla čelního skla a bočních předních skel. Co se týká těch zadních, tak tam se žádná zákonná propustnost neukládá a lidé si je tedy mohou ztmavit i na 100 %. Bohužel ale z těchto případů nejsou šťastní například sousedé, kteří vedle takového auta stojí na parkovišti. Skrze plně zatmavená zadní skla totiž nelze pozorovat, zda-li je bezpečné couvat z parkovacího místa do hlavní silnice, protože tam prostě není nic vidět.

Co se týká čelního skla, tak to smí být ztmavené nejvíce o 25 % a v případě bočních skel je to pak maximálně o 30 %. Pokud se budete držet těchto čísel, nehrozí žádný postih, ani problém týkající se technické kontroly.

Na kolik vyjde tónování autoskel?

Výsledná cena se pohybuje ve velkém rozmezí a každá firma to bude mít jinak. Závisí to nejen na typu automobilu, ale také jaká přesně skla se mají tónovat a jak kvalitní je fólie. U Škody Fabia to mohou být necelé tři tisíce, zatímco u Audi to bude už o 1500 více. Individuální ceny bývají u užitkových vozů a osobních dodávek, kvůli větším plochám zbarvení a nebo u velkých skel na SUV.

Pokud se setkáte s podezřele nízkou nabídkou služby, pravděpodobně se nebude jednat o homologované a schválené fólie, což by vám mohlo způsobit problémy. V některých případech se tak nevyplatí šetřit a raději se obrátit na renomované společnosti.

V případě nákupu nového auta se vyplatí zvolit podobu příplatku z výroby a nebudete tak muset už nic dalšího řešit. Skla z výroby bývají už dostatečně zatmaveny, a tak budete spokojení nejen vy, ale i ratolesti na zadních místech, které by si pro změnu mohly stěžovat na nepříliš dobrý výhled ven. Některým by se tak mohlo udělat i nechtěné nevolno, což nikdo nechce raději pokoušet.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články