PRÁCE 🧰

Riviany R1T a R1S jdou do prodeje. Zatím se nebudou umět otočit na místě

10. 9. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

"Tank Turn" neboli "tanková otočka" je jednou z nejočekávanějších vychytávek u elektromobilů Rivian, které mají přijít na trh tento měsíc. Bohužel, do prodeje půjdou bez této schopnosti.

Tanková otočka je vlastně jednoduchý manévr. Prostě se kola na obou stranách auta točí opačným směrem. Ta vlevo se točí třeba dopředu, ta vpravo dozadu. U spalováků to možné není, ale elektromobily, u kterých má každé kolo svůj motor, to teoreticky zvládnou. A tanková otočka se tomu říká z toho důvodu, že na stejném principu se otáčí i tank - prostě každý pás se začne točit jiným směrem a mnohatunová obluda začne rotovat na místě. Teoreticky tak řidič tanku (nebo Rivianu) potřebuje pro otočení daleko méně místa než třeba běžné auto.

Jenže ono to není zas až tak jednoduché, jak to zní. Princip je sice pořád stejný, ale přesto Riviany půjdou do prodeje bez této velmi cool fíčury a dostanou ji až formou softwarové aktualizace později. Proč?

Hlavní problém je s trakcí - ve chvíli, kdy má každé kolo pod sebou jiný povrch, by otočka neprobíhala jak má, a vůz by se krouživým pohybem vydal nějakým směrem, což je samozřejmě nežádoucí. V závislosti na tom, jaký má které kolo grip, tak bude nutné upravit výkon toho kterého motoru. Další problém samozřejmě v takovém případě nastane, když se při otáčením mění povrch pod koly. V průběhu manévru tak bude řídící jednotka neustále muset sledovat situaci a upravovat výkon jednotlivých motorů. No a v neposlední řadě je tu problém v podobě třeba lehce skloněného terénu - tam by při tankové otočce mohlo auto pomalu klouzat z kopce, což je opět něco, co řidič tak úplně asi nechce, jakkoliv by to bylo efektní. Takže celý problém má spíš softwarový než hardwarový charakter.

Zdroj médií: Rivian, YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCPMdVVKDEUrbp3nH46sTZmg).

Podobné články