PRÁCE 🧰

Renovace BMW E46 coupe 5. díl: Skládání auta a první start

7. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady BMW

Poslední část cesty renovace BMW e46 coupe jsem zakončila řešením mnoha technických problémů. Téměř roční renovace proběhla, kromě menších komplikací, na výbornou. Dvacetileté auto s novým lakem omládlo a již brázdí silnice.

Po přivezení auta z lakovny a dopasování všech dílů je na řadě zpětné skládání interiéru a podvozku. Interiér se poskládal tak, jak byl původně. Zde nedošlo k žádným změnám. Naopak k velkým změnám došlo v případě podvozku. Zde byly namontovány nové tlumiče, nahrazené za původní originální M-Technik. Navedené nové ocelové brzdové hadice, nová čidla ABS a nové kryty brzdového kotouče. Původní ramena byla opískována a byla na ně nanesena komaxitová vrstva, která je chrání před korozí.

Komaxit

Na přední nápravě bylo vyměněno horní uložení. Ramena byla vyměněna již před rokem, tudíž ty nebylo nutné měnit. Čtyři-šestka byla obuta na šestnáctipalcová kola Style 42 a po dopojení všech potřebných částí, výměně oleje, olejového, vzduchového a kabinového filtru, mohlo poprvé vyjet. První start po roce stání byl pro mě velkým osvobozením.

Vozy BMW v inzerci na našem portálu

První cesta z garáže byla hned na geometrii kol. Po několika kilometrech se projevily první problémy, které byly spojeny s tím, jak auto dlouho stálo a předchozí majitel se o vůz nestaral. Mezi první problémy, které bylo možné vyřešit, byl prasklý chladič, vadný snímač polohy vačkového hřídele, zalomený šroub v tyči řízení a vodní pumpa. Po opravě všech problémů jsem s autem vyrazila na technickou kontrolu a auto prošlo bez problémů.

Hotová renovace

Tónování oken

Posledním krokem v renovaci bude tónování zadních oken, které se však uskuteční až v teplých měsících. Tónování oken je v posledních letech stále oblíbenější, a to nejen díky vzhledu, který tónovaná okna dodávají vozidlu, ale také díky praktickým výhodám. Tónovaná okna prokazatelně pomáhají snížit teplotu uvnitř vozu, chránit interiér před UV zářením, a především snížit množství světla, které proniká do vozu.

Existuje několik druhů tónování oken. Nejčastěji se však k tónování oken používá tenká vrstva speciální fólie, která se nanáší na vnitřní stranu oken. Tato fólie se vyrábí v různých odstínech a intenzitách a je odolná proti větru, dešti i opotřebení.

Při tónování oken na autě je důležité dbát na to, aby byl proces proveden kvalitně a především odborně. Nesprávně nanesená fólie může způsobovat bubliny, které mohou poškodit celkový vzhled vozu. Proto je vhodné nechat tónování oken na odbornících, kteří mají zkušenosti s touto prací a disponují potřebným vybavením.

Má roční cesta renovace je tak téměř u konce. Stálo mě to nemálo peněz, nervů a slz, ale výsledek je více než uspokojující. A co vy, chystáte se také renovovat?

Hotová renovace

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.

Fotogalerie (7 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články