PRÁCE 🧰

Nevýhody umývání auta v automatické myčce aut

17. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

I přes to, že je léto v plném proudu, motoristé by ani tak neměli zapomínat na mytí auta. Využít mohou automatické nebo ruční myčky aut. Mnoho lidí se však raději vypraví si auto umýt ručně sami, než aby jej svěřili do „spárů“ automatické myčky aut. A proč?

Mytí auta v automatické myčce aut: Proč to nedělat

Tunelová myčka

Existují tři typy automatických myček aut. Prvním typem je myčka tunelová, do které najedete na pohyblivé pásy, zařadíte neutrál (u automatické převodovky N) a necháte se táhnout tunelem, který koná v jednotlivých částech napěnění, přemytí, kartáčování, voskování leštění a sušení. Do takových myček je možné vjet s více auty.

Portálová myčka

Druhým typem je portálová myčka, do níž řidič najede a stojí. Pohyblivý portál postupně zepředu i zezadu napění, pečlivě vykartáčuje, pořádně nanese vrstvu vosku, vyleští a nakonec vyfénuje. Do portálové myčky se vejde pouze jediné auto.

Automatické myčka aut a jejich nevýhody

Automatické myčky aut (tedy ty, které na čištění od hrubých nečistot používají kartáče) jsou strašákem mnoha lidí, kteří o své auto rádi pečují. Kartáče totiž působí nepřiměřenou silou, která může způsobit nevratné poškození laku. Toto poškození se dá pozorovat na přímém slunci, kdy se na laku auta objevují kruhovité nevzhledné pavučiny. Těm se ovšem chceme rozhodně vyhnout.

Bezkartáčová myčka

Pokud se nechcete dřít s umýváním auta sami doma sami doma či v ruční myčce a zároveň si nechcete poškodit lak, existuje naštěstí ještě třetí typ automatického čištění, takzvaná bezkartáčová myčka. Ta namísto kartáčů používá k oplachování a čištění trysky s velmi vysokým tlakem.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články