PRÁCE 🧰

Proč je auto na úvěr levnější

6. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Koupě auta na úvěr

Půjčit si peníze je vždy nejistota, protože nikdy nevíte, co se může stát a zda-li budete schopni splácet danou částku. Proto je vhodné se porozhlédnout po takovém druhu financování, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Proč je auto na úvěr levnější

Články na téma pořízení auta na úvěr:

  1. Proč je auto na úvěr levnější - právě čtete
  2. Auto na leasing nebo úvěr, co je lepší?
  3. Akční cena na úvěr při koupi ojetiny

Hlavním tématem dnešního článku bude auto na úvěr. Tedy, jestli je opravdu úvěr levnější než například finanční nebo operativní leasing. Dobrá zpráva je, že je. Navíc spotřebitelský úvěr si můžete vzít jak na nový vůz, tak na ten ojetý.

Nižší úroky

Pokud se vydáte pro úvěr do ověřené společnosti nebo banky, pak si můžete být jistí, že dostanete poměrně nižší úrok k půjčce, než by tomu bylo u leasingu. Navíc některé společnosti nabízejí i nulové navýšení půjčené částky. To znamená, že si půjčíte 100 000 korun a stejně tak 100 000 vrátíte. Informovat byste se při volbě úvěru měli také na RPSN, které je možná ještě důležitější než úroková sazba.

Navíc v současně době se může úvěr víc vyplatit, protože společnosti poskytují nižší úroky kvůli ekonomické krizi na trhu peněz vlivem pandemie koronaviru. Banky a úvěrové společnosti tak chtějí nalákat na své nabídky, aby tím navrátily peníze do tržního oběhu. Je tak pravděpodobnější, že úvěr dostanete. Z minulého článku už víme, že ne každý, kdo o úvěr požádá, jej také dostane.

Podnikatelé

Úvěr je výhodnější i pro ně, protože si z částky mohou odepsat DPH, které může následně posloužit jako akontace. Výsledná částka, o kterou člověk žádá je nižší a tím i rozpočet, který na to byl určen. Firmy tak mají o něco dříve splaceno a mohou si nakonec půjčit méně peněz.

Akontace

Samozřejmě, pokud máte nějaké finance, které můžete složit na cenu auta, je to lepší a jsou to určité plusové body k tomu, aby vám byl spotřebitelský úvěr poskytnut. Pokud, ale nemáte peníze nazbyt, nevadí to, o úvěr můžete požádat i tak. Naproti tomu u leasingu je nutné složit akontaci.

Splátky úvěru na auto

Samozřejmostí jsou měsíční splátky úvěru, ale setkat se můžete také s kvartálními splátkami - tedy jednou za tři měsíce. Mimo to některé společnosti poskytují mimořádné splátky, které vám pomohou splácet úvěr rychleji.

Existuje i možnost, vyplatit se z úvěru dřív, než je konečná splatnost, avšak s rizikem, že některé úvěrové společnosti mohou mít ve smlouvě uvedenou penalizaci za předčasné vyplacení úvěru. Proto si vždy přečtěte smlouvy. V některých případech je opravdu lepší platit splátky dál, než splatit úvěr dřív.

Výše splátek závisí na finančních možnostech klientů. Neznamená to tedy, že když si společně se sousedem vyberete stejné auto na úvěr, budete také stejně platit. Splátka se vypočítá vždy z vašich možností a také toho, na jak dlouho si chcete úvěr vzít a také jaká je úroková sazba.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články