PRÁCE 🧰

Akční cena na úvěr při koupi ojetého auta

13. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Koupě auta na úvěr

Větší i menší autobazary se snaží zákazníkům vnutit k autu i úvěr. Má to svoji logiku, prodejce na tom samozřejmě není škodný, ba naopak.

Akční cena na úvěr při koupi ojetiny

Články na téma pořízení auta na úvěr:

  1. Proč je auto na úvěr levnější
  2. Auto na leasing nebo úvěr, co je lepší?
  3. Akční cena na úvěr při koupi ojetiny - právě čtete

Při koupi auta z druhé ruky, zejména pak v autobazaru, platí jednoduché pravidlo – vše, co vám prodejce nabízí, je výhodné především pro něj. Jakékoliv nadstandardní služby, doplňky, pojištění a podobně, to vše mu přihrává provize do kapsy. I když vám bude nutit „výhodné“ povinné ručení, není obvykle problém, najít si někde pojištění klidně třeba za poloviční cenu. Prakticky neexistuje žádná služba, kterou byste nenašli někde jinde levněji než v autobazaru.

Co znamená akční cena na úvěr?

Ve chvíli, kdy si jdete koupit auto na splátky, zamiřte prvně raději do banky. Když už nutně potřebujete úvěr sjednávat v bazaru, tak prvně počítejte, jestli je ta „akční cena“ skutečně tak akční, jak se prodejce tváří. Zpravidla to vypadá na úvěr levněji pouze opticky, proto neváhejte, vezměte do ruky kalkulačku a vše si spočítejte. Pro názornost konkrétní příklad:

Na webu inzeruje jeden opravdu velký autobazar ojetou Škodu Octavii za 270 000 korun, přičemž tato cena je přeškrtnutá a hned vedle je cena po slevě 255 000 korun. Akční cena na úvěr je pak 205 000 korun. Super nabídka, že? Akorát, že vůbec!

Bez akontace

Podíváme se na to, jaký úvěr si můžeme na oktávku vzít:

  • Akontace: 0 %
  • Měsíční splátka: 2 969 korun
  • Doba splácení: 8 let, tedy 96 měsíců

Jednoduchým výpočtem, tedy vynásobením počtu měsíců a měsíční splátky, dojdeme k výsledku. Ten už tak lákavě nevypadá.

2969 x 96 = 285 024 korun

Takže scénář, že přijdeme do autobazaru bez koruny a odvezeme si ojetinu, jejíž „akční cena“ je 205 000 korun (navíc není ani uvedeno, jestli je cena s DPH, nebo bez), končí o 80 tisíc korun výše. Podvod? Nikoliv, jenom vypočítavý prodejce mířící na ty, kteří lehkovážně věří „akční ceně“.

S akontací

Jak to bude vypadat, když složíme akontaci třeba v poloviční výši?

  • Akontace: 50 % je v kalkulačce uvedena jako částka 127 500 korun, což odpovídá celkové ceně 255 000 korun, tedy nikoliv té akční.
  • Měsíční splátka: 1 348 korun
  • Doba splácení: 8 let, tedy 96 měsíců

Vynásobíme-li měsíce měsíční splátkou, opět dostaneme celkovou částku, kterou zaplatíme na úvěr. K tomu musíme přičíst i akontaci, abychom se dostali k celkové ceně za auto. Je to lepší než v předchozím případě, nicméně pořád jsme od té deklarované akční ceny dost daleko.

1348 x 96 = 129 408 korun
129 408 + 127 500 = 256 908 korun

Akční cena na úvěr při koupi ojetiny

Úvěrem to nekončí

Jak je vidět na příkladech, spočítat si celkovou cenu, jakou za auto zaplatíte, je velmi, velmi snadné. Pozor ale na další poplatky s úvěrem a koupí vozu spojené, které bývají uvedeny kdoví kde a kdoví jak velkým písmem. Oblíbený je třeba poplatek za vyřízení úvěru, který rozhodně nebývá symbolický, spíš naopak. Prodej auta je u méně řekněme „transparentních“ bazarů obvykle spojen i s poplatkem za připravení auta. Znamená to další náklady ve výši třeba 4000 korun navíc. Opět něco, co je někde patrně velmi dobře schováno, aby na to oko zákazníka nepadlo, ale bylo to stvrzeno jeho podpisem. Prodejce se moc neptejte, ten velmi rád něco „opomene“ zmínit. Spíš si dobře přečtěte, co podepisujete, nedejte na oblíbenou formulaci, že „jde pouze o formalitu“.

Raději u banky

K autu na úvěr ještě jednu osobní zkušenost. Ve chvíli, kdy se rozhodnete, že si pořídíte vůz, na který aktuálně nemáte peníze, určete si rozpočet (ideálně s tím, že 20 % z částky půjde na první servis) a jeden večer věnujte tomu, že budete zjišťovat, kdo vám dá nejlepší podmínky. Nejčastěji to bude patrně banka. I prodejce v bazaru ale umí různá kouzla. Stačí mu říct, že jeho nabídka není atraktivní a že váš peněžní ústav vám dá daleko lepší. V takovém případě se i některé známé úvěrové společnosti umí dostat na velmi, velmi zajímavé úroky. Samotného mě překvapilo, že jsou schopni přebít i skutečně atraktivní nabídku banky. Stejný postup platí i pro povinné ručení a havarijní pojištění, které autobazary taktéž velmi rády nabízejí.

Zdroj info: auto-diskont, aaaauto, autoesa.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články