PRÁCE 🧰

Připravte auto na jarní sezónu v deseti jednoduchých krocích

31. 3. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý rok řidiči odkládají pravidelnou údržbu automobilu. Navzdory současnému stavu v podobě pandemie, je ideální čas se vrhnout na domácí umytí plechového miláčka a odpočinout si alespoň na chvíli od problémů dnešního světa. I když nutno podotknout, že někteří aktivisti čistí své auto pravidelně.

Každému se nepoštěstí mít garáž, a tak celý rok auto stojí napospas přírodním živlům a také ptačím bobkům. Takové auto se vám jistě nelíbí, a tak je vhodné vzít do ruky kýbl s vodou a auto pořádně umýt. Určitě si to zaslouží. I když se často stane, že vám nějaký vtipálek na vrstvu pylu napíše, ať si to auto umyjete a nakreslí známý vulgární obrázek. V tomto případě je asi už vážně na čase.

Mytí auta nemusí být za trest. Pro některé muže, ale samozřejmě i ženy, je to ideální odreagování a relax. Po následujících deseti krocích bude vaše auto zářit, že vám bude závidět každý soused v ulici. Výhodou je, že na mytí nebudete potřebovat žádné profi prostředky - pokud nebudete chtít.

Vybírejte příslušenství autokosmetiky

01) Postavit auto do stínu. Následně bude třeba auto celé dostatečně navlhčit. Z toho plyne, že byste nikdy neměli používat mycí prostředky na suchou ani rozpálenou kapotu. Zapněte vodu a pořádně postříkejte celé auto, nevynechejte ani podvozek a kola. Ostatně tím odstraníte prvotní nečistoty.

02) Budete potřebovat obyčejné mýdlo. V tomto kroku postupujte systematicky, a to vždy od shora dolů. Jakmile jednu část namydlíte, následuje spláchnutí vodou. Pokud byste tento krok vynechali, může se stát, že vám mýdlo zaschne a vy budete mít práci navíc.

03) Připravte si dva kbelíky s vodou. V jednom by měla být mýdlová voda a v druhém čistá voda. V čisté vodě budete vždy vymývat houbu. Tímto se vyhnete tomu, že byste měli mít během chvíle černou vodu a museli byste ji jít vylít a znovu napustit. Stejně tak při namáčení v prvním kyblíku přenesete na auto vždy čistou vodu a ne tu špinavou.

Šampony pro čištění vozu v nabídkách e-shopů

04) Zajištění mycích prostředků. Vhodné je mít dostatečně velkou houbu - pracuje se s ní rychle a pokryje větší plochu auta. Poslouží vám i hadřík, ale dávejte si pozor na jeho složení. Vyhněte se tak všemu, co by mohlo poškrábat lak auta - vhodné jsou tak hadříky ze syntetického vlákna.

05) Přestože jsme na začátku psali, že nebudete potřebovat profi prostředky, v tomto bodě platí výjimka, zejména pro lidi, kteří chtějí, aby jejich auto zářilo na míle daleko. Ve specializované prodejně je vhodné - pokud to potřebujete - koupit lesk na auto, který by měl být dlouhotrvající. Lesk se samozřejmě nanáší až na úplný konec.

06) Všechno vždy musíte z auta rychle smýt, jinak se vám začnou dělat mapy při zasychání mýdla - opět práce navíc. Zde se ukáže, jak pečliví jste při mytí auta byli.

Přípravky pro péči o kola a pneumatiky

07) Nyní přišel čas na staré ručníky. Auto totiž není vhodné nechat samovolně uschnout na vzduchu. Je třeba vše opatrně vysušit. Hlavně nic nedřete násilím, jinak si poškrábete lak. Pokud nemáte ručníky, můžete si koupit speciální hadříky s mikrovláknem, které jsou přímo určené k tomuto sušení.

08) Z venku je hotovo. Přišel čas na vysavač. Jak jinak než ten na interiér. Kdo by chtěl mít luxusně vyčištěné auto z venku, ale uvnitř bordel? Přece nikdo. Vhodné je tak vysát koberečky, sedačky a meziprostory, kam snadno zapadnou miniaturní drobečky i papírky. Při této příležitosti také můžete vyhodit všechny použité kapesníčky, nashromážděné lístečky na parkování a jiné odpadky.

09) Interiér. Nemusíte hned chodit do profi obchodů. Autokosmetika se dá koupit i za pár korun v obchodních řetězcích. Bude se vám hodit nějaký produkt na ošetření měkkých i tvrdých plastů a kůže. Pořádně a pečlivě utřete nanesený prach.

10) Zaměřte na kola. Vyčistit, vyleštit a umýt. Je hotovo.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články