PRÁCE 🧰

Předjíždění cyklisty přes plnou čáru

29. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Pravidla provozu se v posledních letech přizpůsobila cyklistům a snaží se je více chránit. Týká se to zejména předjíždění. Je však možné cyklistu předjet i na plné čáře?

Předjíždění cyklisty na plné čáře

Články na téma bezpečné chování na silnici:

  1. Tažení auta na laně: Návod, jak na to
  2. Přeprava jízdních kol autem
  3. Předjíždění cyklisty na plné čáře - právě čtete
  4. Co platí o reakční době řidiče
  5. Bezpečná vzdálenost mezi vozidly

Předjíždění cyklisty se řídí podle dvou pravidel:

  • Pokud jedete v místě, kde je dovolena rychlost přes 30 km/h, musíte cyklistu předjet s odstupem minimálně 1,5 metru.
  • Pakliže je v místě omezena rychlost na 30 km/h a méně, musíte při předjíždění dodržet odstup od cyklisty alespoň jeden metr.

Předjíždění cyklisty na plné čáře

Pro plnou čáru platí, že je to značení, které se nesmí přejíždět při jízdě ani při předjíždění vozidel nebo motocyklů. Plná čára, a to ani ta dvojitá, neznamenají automaticky zákaz předjíždění. Pakliže se tedy při předjíždění jste schopni vejít do pruhu tak, aby předjetí bylo bezpečné a nepřejeli jste plnou čáru, neprovedli jste nic nezákonného. Často však zákaz předjíždění bývá v úsecích s plnou čárou upraven dopravní značkou.

Předjíždět cyklistu na plní čáře můžete

Pro předjíždění cyklistů platí to samé, co třeba pro objíždění překážky v provozu. Pakliže je to bezpečné, můžete cyklistu předjet a překonat při tom plnou čáru. Musíte však stále zachovat odstup 1,5 metru, respektive metr (pro úseky s rychlostí limitovanou na 30 km/h a méně).

Pozor na zákaz předjíždění

I když je úsek označen značkou zákaz předjíždění, můžete cyklistu předjet, a to bez ohledu na to, jaká čára dělí jízdní pruhy. Vyhláška toto skutečně umožňuje, samozřejmě za dodržení pravidla o odstupu 1,5 metru. Zároveň platí, že zákaz předjíždění není zákaz objíždění. Pakliže na silnici je nějaká překážka, například nepohyblivé vozidlo, spadlý strom a podobně, můžete ji bez problémů objet, a to i přes plnou čáru. Dejte však pozor na provoz v protisměru, ona totiž dopravní značka zákaz předjíždění má většinou nějaký důvod, kterým je třeba nepřehledný úsek.

Jak se mají chovat na silnici cyklisté?

Nejčastějším nešvarem, který vídáme na silnicích, je souběžná jízda více cyklistů vedle sebe. To je skutečně nebezpečný zlozvyk. Chápeme, že si chtějí třeba popovídat, ale k tomu ať si raději po jízdě zalezou do hospody, než to řešit na silnici. Souběžnou jízdu zákon zakazuje, a pokud je cyklistů více, musejí jet za sebou, a to při pravém okraji vozovky.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, Besip, Top pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Engl, 3. 3. 2024 20:31
Běžnej nešvar ,cyklista vjede na silnici kde máte přednost k pravému okraji a protože nejste de...tak trochu uhnete ,jenže v ten moment nemáte odstup a můžete dostat pokutu.Osobní zkušenost ,policista reagoval že je to výmluva protože to vjetí neviděl a kolaře nezastavil,zachránila kamera,řekl jsem ať to pošlou do správního řízení,že mám záznam.

Podobné články