PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta v Německu

15. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Stejně jako v dalších státech je důležité, aby se řidiči řídili tamějšími silničními pravidly - to se týká i povinné výbavy, pokud tedy nechtějí riskovat pokutu.

Povinná výbava Německo

Články na téma povinná výbava auta v sousedních zemích:

  1. Povinná výbava Rakousko
  2. Povinná výbava Německo - právě čtete

V jednotlivých evropských státech se povinná výbava liší minimálně. Na druhou stranu pokud nad tím člověk mávne rukou nebo si řekne, že jede třeba jen na nákup do Drážďan, nemuselo by se mu to nikterak zvlášť vyplatit. Pokud by ve výbavě chyběl i jeden prvek, zaděláváte si na problém. Němečtí policisté jsou v tomto ohledu velmi nekompromisní. Na druhou stranu, pokud vaše vozidlo není v dané zemi registrované, pak se samozřejmě povinná výbava v Německu na vás nevztahuje a platí dle českých předpisů.

Autosedačka

V Německu je povinnost, aby děti do 150 cm nebo 12 let byly přepravovány ve speciální autosedačce, v některých případech - tedy u starších dětí -  je vhodný i podsedák. Pozor také na to, že děti od tří let a do 12 let nebo výšky 150 centimetrů nesmí sedět na přední sedačce - tudíž je nutné, je vždy posadit s autosedačkou dozadu. Za porušení opět hrozí pokuta, a to 40 - 60 eur ( přes 1 000 korun)

Lékárnička

Zde se vyskytuje výjimka. Tento artikl u sebe musí mít ze zákona vozidla, která byla registrovaná v Německu, pro ostatní není povinná, přestože je vhodné ji ve vozidle vozit, pokud by se náhodou stala dopravní nehoda, bude se hodit. Povinnost mít lékárničku neplatí pro motocykly.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Reflexní vesta

Tato vesta je povinná pouze pro řidiče a auto, které bylo registrované v Německu. Stejně tak se povinnost týká vozidel, které jsou registrovaná v zahraničí, ale patří do firemní flotily. U osobní automobilů toto pravidlo neplatí. Přesto, doporučujeme, aby v autě minimálně jedna vesta byla - může vám kolikrát zachránit život, pokud se stane mimořádná událost na silnici, třeba při snížené viditelnosti nebo v noci - díky reflexním pruhům budete vidět.

Buďte připraveni se vším všudy: Máte v plánu letos vyrazit do Německa na pracovní cestu, výlet nebo dovolenou? Předejděte nepříjemným událostem na cestách a sjednejte si cestovní pojištění online. Nabídky za vás snadno a rychle porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Německa online

Výstražní trojúhelník

Zde se povinnost řídí podle země, ve které je vozidlo registrováno. Pokud jedete tedy z Čech, musíte mít u sebe výstražný trojúhelník, který ji prvkem v povinné výbavě v Česku. Mimo to se tedy v Německu dává trojúhelník zhruba 100 metrů za auto a v případě nehody na dálnici je to 200 metrů.

Pro auta registrovaná v Německu platí, že vozidla do hmotnosti 2,8 tun nemusí mít u sebe trojúhelník. Naopak vozidla nad 3,5 tuny musí mít nejen červený výstražný trojúhelník, ale zároveň také žluté blikající světlo.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Výbava na zimu

Povinností jsou zimní pneumatiky a v ostřikovačích musí být nemrznoucí směs. Stejně tak pokud se řidič dostane s vozem do hor, pak je vhodné použití sněhových řetězů (zejména tak v úsecích, které jsou označené příslušnou dopravní značkou) - následně ale pak musí řidič jet maximální rychlostí 50 km/h, tudíž žádné závodění, řetězy by mohly při vyšší rychlosti prasknout. Pozor ale, pneumatiky s hroty nejsou povoleny.

Nad rámec povinné výbavy auta v Německu

Hasicí přístroj

Na hasičák se nevztahuje povinnost mít jej v autě.

Bezpečnostní pásy

V dnešní době by snad už nikoho nenapadlo se v autě nepoutat, přesto takoví jedinci existují. Nutno podotknout, že v případě dopravní nehody mohou leckdy právě pásy zachránit život. Stejně jako u nás, je tedy v Německu povinné se poutat. Za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta 30 eur - v přepočtu na koruny pak zhruba 810 korun.

Může se hodit: Pokud se chcete na dovolené vyhnout zbytečnému stresu, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Správně vybrané pojištění vás dokáže ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články